current views are: 8

22 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση12:08

Απομακρύνεται από την Ευρώπη η Τουρκία – Πληθαίνουν οι φωνές για «φρένο» στις διαπραγματεύσεις

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έφερε τόσο εντός όσο και εκτός της Τουρκίας, το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής. 

Δημοσίευση 12:08’

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έφερε τόσο εντός όσο και εκτός της Τουρκίας, το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής. 

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έφερε τόσο εντός όσο και εκτός της Τουρκίας, το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής. Χιλιάδες συλλήψεις, δημόσιοι λειτουργοί σε διαθεσιμότητα, ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί χάνουν τις άδειές τους, συζήτηση για επαναφορά της θανατικής ποινής και τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στα 13 χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν ποτέ ξανά δεν έγιναν τόσο μεγάλες αλλαγές.

Πληθαίνουν οι φωνές, τις τελευταίες μέρες, που θέλουν να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αντιδράσεις

«Λάβρος» κατά της Τουρκίας, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικές» και είναι σημαντικό να ηρεμήσει η κατάσταση. «Μετά από αυτήν την οξεία φάση πρέπει να οργανωθούν εκ νέου οι σχέσεις με την Τουρκία». Στενότερες εμπορικές σχέσεις είναι δυνατές, αλλά «μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να σταματήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε σήμερα ότι ο, προσχεδιασμένος, περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο αντιπρόεδρος της Μπούντεστακκ Γιοχάνες Ζινγκχάμερ επέμεινε ότι πρέπει να παγώσει η λεγόμενη «προενταξιακή» οικονομική βοήθεια της Ε.Ε.

«H Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τα ευρωπαϊκά πρότυπα με τα οποία είναι ρητά δεσμευμένη ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Schwäbische Zeitung. Πρέπει να αναμένει κανείς ότι ο από μηνών παρατηρούμενος περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του τύπου και η άρση της ασυλίας των βουλευτών δικαιωμάτων, θα συνεχισθεί. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι κατά τον Γερμανό χριστιανοδημοκράτη (CDU) οι μαζικές συλλήψεις και οι απολύσεις «οι οποίες είναι ορατό ότι πρέπει να ήταν προετοιμασμένες από πολύ καιρό»

«Εμπαιγμό» της Ευρώπης αποτελεί η λεγόμενη «προενταξιακή» βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία κατά τον αντιπρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Γιοχάνες Ζινγκχάμερ, οποίος με συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ζητά το άμεσο πάγωμά της.

Σε τελευταία ανάλυση, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η Τουρκία οδεύει προς ένα αυταρχικό καθεστώς και επομένως η βοήθεια είναι «αποδεδειγμένα εντελώς ατελέσφορη», δήλωσε ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός στην εφημερίδα του Μονάχου.

 Σε θέματα όπως η θρησκευτική ελευθερία, η ελευθερία του Τύπου και οι αρχές του κράτους δικαίου «γίνεται στην Τουρκία μετατόπιση τεκτονικών πλακών», τόνισε ο βαυαρός πολιτικός. Επομένως, απαιτείται η άμεση επανεξέταση της βοήθειας αυτής, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση μεταξύ άλλων θεμάτων τα οποία άπτονται «της δημοκρατίας, της κοινωνίας των πολιτών και του κράτους δικαίου».

 Σημειωτέον ότι εκ των 4,8 δις ευρώ της λεγόμενης “προενταξιακής” οικονομικής βοήθειας την οποία έχει λάβει η Τουρκία από την Ε.Ε., η Γερμανία κατέβαλε το 1 δισεκατομμύριο. Μέχρι το 2020, έχει προγραμματιστεί η καταβολή άλλων 4,45 δισ. ευρώ της εν λόγω βοήθειας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν του επισήμανε ότι εάν επανέλθει σε ισχύ η ποινή του θανάτου αυτό θα σημάνει το τέλος κάθε προοπτικής εισδοχής της χώρας του στην Ε.Ε.

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk:

«Νομίζω πως θα πρέπει να κάνουμε πιο σαφές πως η Τουρκία εξαρτάται από εμάς. Η δημοφιλία του Ερντογάν οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία πράγματι ήταν καταπληκτική τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Εάν όμως σταματήσουν οι απευθείας επενδύσεις από την ΕΕ, οι οποίες ήταν σημαντικές τα τελευταία χρόνια –τα δύο τρίτα των συνολικών επενδύσεων στην Τουρκία προέρχονται από την ΕΕ, οι εμπορικές συναλλαγές είναι μεγάλες- αυτό θα είχε συνέπειες στην Τουρκία και κυρίως στη δημοτικότητα του Ερντογάν. Το επιχείρημα αυτό θα έπρεπε να το κάνουμε πιο σαφές και να του υπενθυμίσουμε πως με αυτές τις πρακτικές δεν πλήττει μόνο τη δημοκρατία αλλά και τα δικά του συμφέροντα».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Emnid για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου N24, το 81% των Γερμανών δεν δείχνει καμία κατανόηση για την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το 64% θεωρεί ότι, ως συνέπεια, θα πρέπει να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς βίζας.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θα εμπόδιζαν μάλιστα την πρόσβαση του κ. Ερντογάν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ένα τρίτο δηλώνει ότι —παρά τις απρόβλεπτες συνέπειες— η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες θα πρέπει να καταγγελθεί. Το 25% των ερωτηθέντων πάντως εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει όπως πριν τη συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση.


σχετικα αρθρα