Μετά από πολλές εφέσεις και αιτήματα αναβολής, τελικά σήμερα η γαλλική Δικαιοσύνη αποφάσισε την οριστική παραπομπή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί.

Η ''σιδηρά Κυρία'' του ΔΝΤ κατηγορείται για αμέλεια σε διαιτησία υπέρ του Γάλλου επιχειρηματία το 2008, όταν διατέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισαν ότι η πελάτισσά τους θα αποδείξει στο δικαστήριο την αθωότητά της και τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η πρώτη απόφαση είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο, όταν οι δικαστές του CJR είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας», κάτι, ωστόσο, που δεν εμπόδισε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να την επιλέξει, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για μια δεύτερη θητεία.

Η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Κεντροδεξιάς υπό τον Φρανσουά Φιγιόν κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει διαιτησία ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημοσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.

Τότε ο κ. Ταπί θεωρούσε ότι είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994. Αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία.

Η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία, λόγω απάτης, απόφαση που επικυρώθηκε την Πέμπτη από το Εφετείο.

Στην ποινική πτυχή της υπόθεσης, έξι άτομα κατηγορούνται για απάτη από συμμορία και σφετερισμό κεφαλαίων ή συνέργεια, μεταξύ των οποίων ο Μπερνάρ Ταπί, δικηγόρος του, ο Μορίς Λαντούρν και ένας από τους τρεις διαιτητές, ο Πιέρ Εστού.

Η κ. Λαγκάρντ ανέκαθεν υποστήριζε ότι ενήργησε «προς το συμφέρον του κράτους και με σεβασμό στο νόμο».

Αν τελικά πραγματοποιηθεί η δίκη, η κ. Λαγκάρντ κινδυνεύει με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

ΔΝΤ: Περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη την Κριστίν Λαγκάρντ

Σχολιάζοντας την εν λόγω εξέλιξη, το ΔΝΤ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην γενική διευθύντρια. Το Συμβούλιο Διοίκησης του Ταμείου που  εκπροσωπεί 189 κράτη-μέλη, «εξακολουθεί να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της γενικής διευθύντριας να επιτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.