Τον Φετουλάχ Γκιουλέν βλέπει πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος ο πρώην αξιωματούχος της Τούρκικης αστυνομίας Γκιουρσέλ Ακτεπέ, ο οποίος είναι υπό κράτηση, καθώς εκτιμάται ότι συμμετείχε στην διοργάνωση του πραξικοπήματος. 

 

 

Σύμφωνα με τον Ακτεπέ, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση καθώς εκτιμάται ότι εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής, δεν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση ανατροπής του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μη σημειώθηκε χωρίς την τεχνογνωσία και τις οδηγίες του Γκιουλέν.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας στην κατάθεσή του δήλωσε ότι έλαβε ένα γραπτό μήνυμα τη νύχτα της απόπειρας, το οποίο ανέφερε: «Σημειώθηκε πραξικόπημα. Για ενίσχυση, πρέπει όλοι να πάνε κοντά στα σημεία που προηγουμένως εργάζονταν».

Ο Ακτεπέ, ο οποίος εργάστηκε κυρίως σε τμήματα της υπηρεσίας πληροφοριών, εξήγησε ότι ενώ ήταν φοιτητής συμμετείχε σε συγκεντρώσεις που διοργανώνονταν από υποστηρικτές του ιεροκήρυκα. 

Παραδέχθηκε πως είναι και ο ίδιος υποστηρικτής του και πρόσθεσε ότι ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου διέμεινε για δύο ημέρες στην έπαυλη του Γκιουλέν στην Πενσιλβάνια που ζει αυτοεξόριστος ο πρώην ιμάμης.