ΔΙΕΘΝΗ

Ανήμερα του μακελειού του Μπρέιβικ η επίθεση στο Μόναχο

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2016, 22:47 / Ανανεώθηκε 22 Ιουλίου 2016, 22:12
Ανήμερα του μακελειού του Μπρέιβικ η επίθεση στο Μόναχο
Facebook Twitter Whatsapp

Πανικό και τρόμο προκάλεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη η τρομοκρατική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο Olympia Einkaufszentrum. Την ίδια ώρα, προκαλεί ανατριχίλα το γεγονός πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε ανήμερα του μακελειού στο νησί Ουτόγια από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πανικό και τρόμο προκάλεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη η τρομοκρατική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο Olympia Einkaufszentrum. Την ίδια ώρα, προκαλεί ανατριχίλα το γεγονός πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε ανήμερα του μακελειού στο νησί Ουτόγια από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Σύμπτωσή ή καλοστημένο σχέδιο;

Σαν σήμερα, πριν από πέντε χρόνια, στις 15.26, τοπική ώρα μια ισχυρή έκρηξη συγκλονίζει το κέντρο του Όσλο, σε περιοχή όπου βρίσκονταν κυβερνητικά κτίρια και το γραφείο του Νορβηγού πρωθυπουργού. Από τη συγκεκριμένη επίθεση χάνουν τη ζωή τους οκτώ άτομα και τραυματίζονται περισσότερα από 200.

Πριν καλά καλά προλάβουν οι αρχές να ανακοινώσουν ότι ξεκινούν έρευνα για τον εντοπισμο και τη σύλληψη του δράστη, αυτός προχωρά στην εκτέλεση του δεύτερου μέρους του σχεδίου του. 

Ακριβώς δύο ώρες μετά τις εκρήξεις, στις 17.26, ένας άνδρας, ντυμένος αστυνομικός, εμφανίζεται στο νησί Ουτόγια, εκεί που βρίσκεται η κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Ο υποτιθέμενος αστυνομικός δεν είναι άλλος από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ και αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως. Δύο ημέρες μετά, πεθαίνει στο νοσοκομείο το τελευταίο θύμα της επίθεσης, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 69 νεκρούς. Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ο Μπρέιβικ εντοπίζεται και συλλαμβάνεται στην Ουτόγια, στα 32 του μόλις χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα της διπλής επίθεσης, ο Μπρέιβικ δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο το ακροδεξιό του μανιφέστο, στο οποίο γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για ανάγκη να εκδιωχθούν οι μουσουλμάνοι από την Ευρώπη.

Στα μέσα Απριλίου αρχίζει η δίκη του Μπρέιβικ, η οποία ολοκληρώνεται στις 22 Ιουνίου του ίδιου έτους. Τελικά, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τη δολοφονία 77 ανθρώπων και τον καταδίκασε σε 21 χρόνια φυλάκισης, τη μέγιστη δυνατή ποινή στη Νορβηγία.

Όσον αφορά την επίθεση στο Μόναχο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας από τους δράστες φέρεται να φώναξε «Είμαι Γερμανός!» και να χρησιμοποίησε υβριστικές έκφρασεις για τους ξένους - «παλιοξένοι», σε ελεύθερη απόδοση.