Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την τουρκική Pegida και καλεί να μην επεκταθούν οι Τούρκοι εθνικιστές και στη Γερμανία.

«Υπάρχει δυστυχώς ένα είδος τουρκικής Pegida στη Γερμανία την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και την εγχώρια», είπε ο Τζεμ Έζντεμιρ στην κυριακάτικη Bild. O Πράσινος -τουρκικής καταγωγής- πολιτικός κατηγόρησε του Γερμανούς πολιτικούς ότι δεν αντιμετωπίζουν στα σοβαρά αυτό το πρόβλημα. «Υπάρχει συναίνεση ότι το κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (ΑfD) βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας και ότι δεν είναι κανονικοί συνομιλητές μας, αλλά για τους ριζοσπάστες Τούρκους δεν ισχύει αυτό», σημειώνει και προσθέτει: «Όταν ο επικεφαλής της γερμανικής Pegida Λουτς Μπάχμαν προσκαλεί κάποιον, ένας αξιοπρεπής πολιτικός απλώς δεν πάει ή αν το κάνει ξεκαθαρίζει τις θέσεις του. Αυτό πρέπει να ισχύσει και για τους τοποτηρητές του Ερντογάν στη Γερμανία».

Ο Έζντεμιρ επέκρινε ιδιαίτερα την Κεντρική Τουρκική Ένωση Τζαμιών της Γερμανίας (DITIB). Πρέπει να απεξαρτηθεί από την Τουρκία και δεν επιτρέπεται «να γίνει το μακρύ χέρι του κόμματος του Ερντογάν ΑΚΡ». Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «εάν ανοίξουμε τα σχολεία μας για μουσουλμανικό μάθημα θρησκείας μέσω της DITIB, επιτρέπουμε στην ιδεολογία Ερντογάν να διαδοθεί στη χώρα μας. Αυτό το βρίσκω ανυπόφορο», τόνισε.

Σε άλλη συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF) o Τζεμ Έζντεμιρ είπε: «Μπορεί το χέρι του Ερντογάν να φτάνει εν τω μεταξύ σε πολλούς τομείς της τουρκικής κοινωνίας, αλλά δεν επιτρέπεται να φτάσει έως το Βερολίνο». Ο Πράσινος πολιτικός εξέφρασε την ελπίδα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα «πως οι πολίτες οι οποίοι δεν θέλουν να υποταχθούν από την τουρκική κοινότητα στο καθεστώς Ερντογάν, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είναι ασφαλείς εδώ και τουλάχιστον ότι δεν πρέπει να φοβούνται».

Ο Έζντεμιρ τόνισε ότι φυσικά και μπορούν οι οπαδοί του Ερντογάν να διαδηλώνουν, αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος της δημοκρατίας, «αλλά σαφής είναι και η κόκκινη γραμμή: Βρίσκεται στη βία και ιδίως εκεί όπου μπαίνει στο παιχνίδι η έλλειψη ανοχής, εκεί όπου οι άλλοι τίθενται υπό πίεση, εκεί όπου αρχίζει ο εκφοβισμός». Όταν γίνονται επιθέσεις σε καταστήματα, όταν ασκείται πίεση σε άλλους ή όταν υπάρχουν εκκλήσεις όμοιες με εκείνες στην Τουρκία, δηλαδή να δημιουργηθούν λίστες πιθανών αντιπάλων του καθεστώτος «τότε πρέπει να υπάρξει η σήμανση του Stop», τόνισε.

Ο ηγέτης των Πρασίνων επέκρινε επίσης το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί τουρκικής καταγωγής «ενημερώνονται από την Ερντογάν-ΤV» και τάχθηκε και υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. «Όταν η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα παύουν να ισχύουν, πρέπει να σκεφτούμε για κυρώσεις στο άμεσο περιβάλλον των κρατούντων, για παράδειγμα να παγώσουμε τους λογαριασμούς τους και την περιουσία τους», όπως είπε.