Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος σημείωσε πως οι διώξεις εναντίον όσων πιστεύεται πως συμμετείχαν στο πραξικόπημα φτάνουν στο τέλος τους.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Γιλντιρίμ επεσήμανε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου, αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων, για τη χρηματοδότηση υποδομών και τη διατήρηση της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας. «Αυτό που λέμε στους παγκόσμιους επενδυτές είναι: Η ζωή επέστρεψε στην ομαλότητα στην Τουρκία» πρόσθεσε.

Η οικονομική επίπτωση από την αναταραχή που προκάλεσε η απόπειρα του πραξικοπήματος περιορίσθηκε κυρίως στις αγορές και την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από τον οίκο S&P Glοbal Ratings. Ο οίκος Moody's Investors Service έθεσε το αξιόχρεο της χώρας υπό αναθεώρηση, με πιθανή την υποβάθμισή του, αναφέρει το Bloomberg.

«Δεν ήταν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να διατηρήσει την ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Ο ίδιος έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το νέο «ταμείο διαχείρισης πλούτου», πέραν του ότι αυτό θα έχει αξία «δεκάδων δισ. δολαρίων» και δεν θα θέτει σε κίνδυνο το χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

«Είναι μία δομή που θα χρηματοδοτεί μεγάλης κλίμακας προγράμματα. Πρόκειται να χρηματοδοτούμε επενδύσεις μέσω του Ταμείου αυτού αντί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού», δήλωσε. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αναμένει ότι οι τουρκικές τράπεζες θα παίξουν έναν ρόλο στη διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης. «Οι τράπεζές μας θα στραφούν σε μία νοοτροπία χορήγησης δανείων για την οικονομική ανάπτυξη, πέρα από τα κριτήρια δανεισμού τους. Εάν χρειασθεί, θα εφαρμοσθούν προνομιακά επιτόκια για επενδύσεις σε τομείς προτεραιότητας, ενώ η διαφορά θα πληρώνεται από το κρατικό ταμείο εγγύησης δανείων», είπε.

Οι σαρωτικές μετακινήσεις και συλλήψεις, που ακολούθησαν το πραξικόπημα πλησιάζουν στο τέλος, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Οι περισσότεροι από αυτούς που συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος έχουν παραδοθεί στη Δικαιοσύνη και δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προσώπων» που είχαν εμπλακεί, τα οποία δεν έχουν συλληφθεί ακόμη. Η κυβέρνηση θα επιπέσει «σαν βαριοπούλα» σε όποιες μελλοντικές προσπάθειες για την αμφισβήτησή της, πρόσθεσε.