Ένας 16χρονος Αφγανός που συνελήφθη χθες βρισκόταν σε επαφή μέσω του WhatsApp με τον 18χρονο που σκότωσε την Παρασκευή εννέα άτομα στο Μόναχο.

Ο νεαρός, ο οποίος ανακρίθηκε αφού ήρθε σε επαφή με την αστυνομία μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, είναι υπό έρευνα για ενδεχόμενη παράλειψη ενημέρωσης για τα σχέδια του ενόπλου.

Ο Τόμας Στάινκραους-Κοχ, ανώτερος εισαγγελέας του Μονάχου, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Μόναχο πως ο Αφγανός ήταν σε επαφή με τον ένοπλο μέσω WhatsApp μέχρι λίγο πριν από την επίθεση. Διέγραψε τη συνομιλία, όμως αξιωματούχοι κατάφεραν να ανακτήσουν.

«Αυτή η συνομιλία (στο WhatsApp) και η ανάκριση ενός υπόπτου δείχνουν πως ο Αφγανός συνάντησε τον ένοπλο ακριβώς πριν από την ένοπλη επίθεση στο σημείο που θα γινόταν αργότερα ο τόπος του εγκλήματος», δήλωσε ο Στάινκραους-Κοχ σε συνέντευξη Τύπου στο Μόναχο.

Η συνομιλία στο WhatsApp έδειξε πως ο Αφγανός γνώριζε πως ο γερμανο-ιρανός ένοπλος είχε στην κατοχή του ένα πυροβόλο όπλο Γκλοκ 17, είπε ο Στάινκραους. «Είχαν γνωριστεί το περασμένο καλοκαίρι, το 2015, σε μια ψυχιατρική κλινική όπου υποβλήθηκαν σε θεραπεία», είπε,

«Εκεί, κατέστη επίσης προφανές στον (αφγανό) ύποπτο πως ο δράστης ενδιαφερόταν για τον Μπρέιβικ», πρόσθεσε ο Στάινκραους-Κοχ, αναφερόμενος στον Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους σε επιθέσεις στη Νορβηγία το 2011.

Η απόφαση του Αφγανού να διαγράψει τη συνομιλία του μέσω WhatsAppp με τον ένοπλο και η συνάντησή τους ακριβώς πριν από την επίθεση στο Μόναχο οδήγησε τους ερευνητές να υποπτευθούν ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τους πυροβολισμούς που σχεδίαζε.