Κάθε μέρα πιο κοντά στην οικονομική κρίση βρίσκεται η Τουρκία, σχολιάζει η Liberation, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος καθώς οι τελευταίες εικόνες με τα τανκς στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης αλλά και τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν διώξει πολλούς επενδυτές.

Έτσι, χωρίς να περιμένουν μια πιθανή εξομάλυνση της κατάστασης, πολλοί επενδυτές προτίμησαν να σηκώσουν τα κεφάλαιά τους, ειδικά από το χρηματιστήριο, το οποίο βυθίστηκε -15% μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες.

Το σενάριο μιας βίαιης κρίσης

Όπως παρατηρεί η γαλλική εφημερίδα το σενάριο μιας βίαιης κρίσης γράφεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

«Οι άμεσες απώλειες στο τουριστικό προϊόν θα επιβραδύνουν σίγουρα την ανάπτυξη το 2016 και το 2017» προβλέπει το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών (IFF), ένα λόμπι με έδρα την Ουάσινγκτον, το οποίο εκπροσωπεί 500 τραπεζικά ιδρύματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα συμβάν που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι η πολιτική κατάσταση της Τουρκίας και η τρομοκρατική απειλή θα μπορούσαν να στοιχίσουν 8 δισ. δολάρια στον τουριστικό τομέα, ο οποίος προσφέρει εργασία στο 8% του ενεργού πληθυσμού. Τον περασμένο Μάιο, ο αριθμός των τουριστών είχε πέσει κατά 1/3.

Φοβούμενοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί οι ντόπιοι και ξένοι επενδυτές απέσυραν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα σημειώνει ανώνυμα τραπεζίτης τονίζοντας ότι «το έκαναν μία μόλις ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα».

Αυτό σημαίνει πώληση τουρκικών λιρών έναντι δολαρίων ή ευρώ, με επιπλέον την αναπόφευκτη κατάρρευση της αντιστοιχίας συναλλάγματος και με άμεση συνέπεια την αύξηση στις τιμές των εισαγωγών.

Αβέβαιο μέλλον

Η οικονομική κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο πολύπλοκη, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι στους επόμενους 12 μήνες η Τουρκία πρέπει να ανανεώσει το μισό της χρέος που διακρατείται από τους εξωτερικούς δανειστές της. Και δεν είναι μικρό το ποσό, σχολιάζει η Liberation, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s το εκτιμά σε 170 δισ. δολάρια (168 δισ. ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο 1/4 του πλούτου που δημιουργείται ετησίως στην Τουρκία.

Κι εδώ το σενάριο είναι σαν να έχει ήδη γραφεί: σε μια χώρα με πολιτική αστάθεια και οικονομικά καθ' οδόν προς οικονομική επιβράδυνση, το μέλλον δείχνει αβέβαιο, επισημαίνει το δημοσίευμα. Όπως αναφέρει, αν υποτεθεί ότι οι ξένοι ή ντόπιοι επενδυτές δεχθούν να δανείσουν δολάρια ή ευρώ στο τουρκικό κράτος αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, θα το κάνουν απαιτώντας μεγάλη αύξηση στα επιτόκια που θα λάβουν. Αυτό είναι το τίμημα του κινδύνου. Και όσο πιο μακρόχρονα είναι τα κρατικά ομόλογα που αγοράζουν (1, 2, 3, 10 χρόνια), τόσο πιο αβέβαιο είναι το μέλλον και τόσο οι δανειστές γίνονται πιο αδηφάγοι.

Αν το τουρκικό κράτος αντιμετωπίσει δυσκολίες για να χρηματοδοτήσει το κοινωνικό του κράτος και αναγκαστεί να δανειστεί, τότε οι κοινωνικές δαπάνες κινδυνεύουν να περικοπούν.