current views are: 9

25 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση15:52

Κατηγορητήριο κατά Βγενόπουλου και Χριστοδούλου για δωροδοκία μέσω της Focus – Αρνείται ο επιχειρηματίας οποιαδήποτε εμπλοκή

Καταχωρήθηκε το κατηγορητήριο για την υπόθεση του €1 εκατ. το οποίο καταβλήθηκε το 2007 από την εταιρεία Focus προς την εταιρεία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. 

Δημοσίευση 15:52’

Καταχωρήθηκε το κατηγορητήριο για την υπόθεση του €1 εκατ. το οποίο καταβλήθηκε το 2007 από την εταιρεία Focus προς την εταιρεία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. 

Αντιμέτωποι με κατηγορίες για χρηματισμό, δωροδοκία – δωροληψία και πράξεις που υποδηλώνουν διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας αλλά και αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται κυπριακά μέσα ενημέρωσης επτά πρόσωπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση του €1 εκατ. το οποίο καταβλήθηκε το 2007 από την εταιρεία Focus προς την εταιρεία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και πρώην υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σήμερα καταχωρήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το κατηγορητήριο για την υπόθεση, το οποίο θα επιδοθεί και στους κατηγορούμενους και το δικαστήριο θα ορίσει ημερομηνία για παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Kατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου και τον Ανδρέα Βγενόπουλο είναι η Αθηνά Χριστοδούλου (κόρη του πρώην τραπεζίτη και υπουργού), ο πρώην σύζυγός της Ανδρέας Κιζουρίδης, ο Μιχάλης Ζολώτας, ο Κυριάκος Μάγειρας, ο Μιχάλης Φόλε και οι εταιρείες A.C Christodoulou και Focus Maritime Corp ως νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας έλαβε ένα εκατομμύριο ευρώ σε λογαριασμό της εταιρείας Christodoulou Consultants της κόρης του, με την αιτιολογία ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στον Μιχάλη Ζολώτα και το 1 εκατομμύριο ήταν προκαταβολική αμοιβή 10 ετών. 

Η διερεύνηση αφορά κατά πόσο η εταιρεία του Μιχάλη Ζολώτα είχε χρηματίσει τον Χριστοδούλου για να μπορέσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος να πάρει τη Λαϊκή Τράπεζα όταν διατέθηκαν προς πώληση μετοχές της μετόχου HSBC. 

Σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου, τότε θα εκδοθούν εναντίον τους εντάλματα σύλληψης, ενώ στην περίπτωση των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων θα εκδοθούν, αν παραστεί ανάγκη, και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και θα υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελληνικές Αρχές για έκδοσή τους στην Κύπρο, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου για την υπόθεση της πρώην Λαϊκής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χριστοδούλου είχε καταδικαστεί στις 27/10/2014 σε πέντε μήνες φυλάκιση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για την μια πτυχή της υπόθεσης που αφορούσε σε φοροδιαφυγή.

Οι κατηγορίες που αφορούσαν τη δεύτερη πτυχή της υπόθεσης, δηλαδή τον λόγο και τρόπο απόκτησης του πιο πάνω ποσού, καθώς και τη μεταφορά του από λογαριασμό που τηρείτο στην Marfin Egnatia Bank Ελλάδος στην κυπριακή Marfin Laiki Bank είχαν ανασταλεί. 

Ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος με ανακοίνωσή του διαψεύδει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση και σημειώνει ότι «κατά βολική σύμπτωση η υπόθεση στην Ελλάδα ανεσύρθη από το αρχείο προς περαιτέρω εξέταση μία ημέρα πριν την καταχώρηση της ίδιας υπόθεσης στην Κύπρο!».

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα ότι καταχωρήθηκε υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας λόγω υποτιθέμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Χριστόδουλου Χριστοδούλου ο οποίος έλαβε μετά την αποχώρηση από τα καθήκοντα του, το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ από πελάτη της Λαϊκής Τράπεζας κατ΄ ισχυρισμόν του για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Με την υπόθεση αυτή δεν έχω καμία σχέση και αυτό θα αποδειχθεί και δικαστικώς.

Επίσης η υπόθεση αυτή, αρμοδιότητος της Ελληνικής Δικαιοσύνης, έχει ήδη κριθεί με την διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών κας Τσατάνη η οποία την αρχειοθέτησε επειδή δεν προέκυψαν καν ενδείξεις ποινικών αδικημάτων από Έλληνες πολίτες.

Βεβαίως κατά βολική σύμπτωση η υπόθεση στην Ελλάδα ανεσύρθη από το αρχείο προς περαιτέρω εξέταση μία ημέρα πριν την καταχώρηση της ίδιας υπόθεσης στην Κύπρο!

Σύμφωνα όμως με την σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, επί αυτού του σκέλους της υπόθεσης δεν παρατίθεται κανένα νέο στοιχείο που να δικαιολογεί την ανάσυρση και απλώς επισημαίνεται εμμέσως ότι οι Κυπριακές Αρχές πρέπει να στείλουν στην Ελλάδα μέσω δικαστικής συνδρομής τα στοιχεία, που κατά την κρίση της, έπρεπε να περιμένει η κα Τσατάνη πριν να εκδώσει την απόφασή της.

Επιβεβαιώνεται συνεπώς εκ νέου η αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης για τους Έλληνες πολίτες και αναμένονται από την Κύπρο τα στοιχεία που θα αξιολογηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί η ισχύς ή μη της σχετικής αρχειοθέτησης».


σχετικα αρθρα