Σοκάρουν οι αποκαλύψεις αναφορικά με την υπόθεση του δράστη που σκόρπισε τον θάνατο στην Ιαπωνία, σκοτώνοντας 19 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους σε κέντρο για άτομα με νοητική στέρηση και άλλες αναπηρίες. Μάλιστα στο ίδρυμα αυτό είχε εργαστεί επί τρία χρόνια, μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε παραιτήθηκε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο 26χρονος μακελάρης, μια ημέρα πριν τη μαζική δολοφονία,  επιχείρησε να παραδώσει σε έναν Ιάπωνα βουλευτή μια επιστολή με την οποία προσφερόταν να σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους με αναπηρία, μάλίστα ο ύποπτος για τη χειρότερη ομαδική δολοφονία εδώ και δεκαετίες στη χώρα είχε γράψει στο Twitter: "Δεν ξέρω αν είναι σωστό, όμως η δράση είναι ο μόνος τρόπος".

Η ιαπωνική αστυνομία δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο αναφορικά με τα κίνητρα της ομαδικής δολοφονίας, η οποία έχει σοκάρει όλη την Ιαπωνία, μια χώρα που έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας παγκοσμίως και όπου οι μαζικοί φόνοι αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.

Οι αρχές εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον Ουεμάτσου, όμως η εικόνα που έδωσαν οι γείτονές του και διάφορες αναρτήσεις στο Twitter απεικονίζουν έναν ευγενικό, εξωστρεφή νεαρό ο οποίος είχε αποκτήσει εμμονή με τους ανθρώπους τους οποίους φρόντιζε στο κέντρο Τσουκούι Γιαμαγιούρι-Εν της πόλης Σαγκαμιχάρα, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο.