Την απογοήτευσή του για την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλει πρόστιμα αλλά να δώσει νέες προθεσμίες στην Ισπανία και την Πορτογαλία προκειμένου να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως μεταδίδει το Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι «είναι απογοητευτικό που δεν υπάρχει συνέχεια στο συμπέρασμα ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους».

Όπως είπε «πρέπει να καταστεί σαφές ότι παρά όλες τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί, η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται ακόμη σε κίνδυνο» και θα περιμένει από την Κομισιόν να αποσαφηνίσει την απόφασή της και να συζητήσει το θέμα με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Την ικανοποίηση της Λισαβόνας εξέφρασε όπως είναι αναμενόμενο ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, ο οποίος τόνισε πως είναι «ένα πολύ καλό νέο για την Πορτογαλία και για την Ευρώπη».

«Η Πορτογαλία κατέβαλε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη δημοσιονομική της προσαρμογή και ο πορτογαλικός λαός έκανε πολλές θυσίες», τόνισε ο Σάντος Σίλβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι η χώρα του παρουσίασε «τεκμηριωμένα επιχειρήματα» στην επιστολή που έστειλε στις Βρυξέλλες για να καλέσει να μην επιβληθεί πρόστιμο.

Η Λισαβόνα δεν θα σταματήσει «την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης» την οποία ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνέχισε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο, υπολογίζει ότι θα μειώσει το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016.