Τα σχέδια του να ιδρύσει Εθνοφρουρά ώστε να συνδράμει τις δυνάμεις της τάξης στη μάχη κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων κοινοποίησε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε πως η Εθνοφρουρά θα οικοδομηθεί από τις υπάρχουσες επιχειρησιακές εφεδρείες και διευκρινίζεται ότι «οι όροι του σχηματισμού και η κατανομή των δυνάμεων προστασίας επί του γαλλικού εδάφους θα καθοριστούν ύστερα από συμφωνία με όλους τους (εμπλεκόμενους) παράγοντες».

Οι διευθετήσεις θα γίνουν αρχές Αυγούστου, προτού αρχίσει η λειτουργία του θεσμού η οποία αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο σκοπός είναι να «καταστεί επιχειρησιακή το ταχύτερο δυνατό η συγκρότηση αυτής της δύναμης που θα τεθεί στην υπηρεσία της προστασίας των Γάλλων», αναφέρει η ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων.

Μέχρι τώρα ο Φρανσουά Ολάντ είχε αναφερθεί μόνο στην ανάπτυξη εφεδρειών της χωροφυλακής, της αστυνομίας και εκείνων του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού προς υποστήριξη των δυνάμεων της τάξης οι οποίες βρίσκονται υπό πίεση εδώ και 18 μήνες έπειτα από σειρά επιθέσεων που τελευταία έχουν αυξηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, 15.000 έφεδροι αναμένεται να είναι διαθέσιμοι έως τα τέλη Ιουλίου έναντι 12.000 σήμερα.