Ιδιαίτερα επικριτικός για το πογκρόμ στο οποίο έχει επιδοθεί σε στρατό και μέσα ενημέρωσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Στον απόηχο των νέων μαζικών εκκαθαρίσεων που ανακοίνωσε χθες ο τούρκος πρόεδρος ο γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως «ξεπερνούν κάθε μέτρο» και ότι μπροστά σε αυτές τις επιχειρήσεις «δεν μπορούμε να σωπαίνουμε».

«Το πραξικόπημα ευτυχώς απέτυχε. Τώρα, οι αντιδράσεις ξεπερνούν κάθε μέτρο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten που θα δημοσιευτεί αύριο κι αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται σήμερα.

«Όταν 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και δικαστές απολύονται, χιλιάδες σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείνουν και δεκάδες δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, χωρίς να μην έχει επιβεβαιωθεί καμία άμεση σύνδεση με το πραξικόπημα, δεν μπορούμε απλά να σωπαίνουμε» επέμεινε ο Γερμανός υπουργός.

«Μοιάζει σαν σχεδόν—κι ενώ η Τουρκία απέφυγε να χαθεί στην άβυσσο—η χώρα να οδεύει προς μια σοβαρή εσωτερική κρίση» πρόσθεσε ο Στάινμαϊερ, ο οποίος επιπλέον θεωρεί ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα συνιστούσε «ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω».