Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης αρμόδιας για θέματα τρομοκρατίας να απελευθερώσει τον έναν από τους δράστες του σφαγιασμού ιερέα στη Νορμανδία και να τον θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό φορώντας του ηλεκτρονικό βραχιολάκι, είναι μια «αποτυχία, πρέπει να το παραδεχτούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

«Αυτό πρέπει να ωθήσει τους εισαγγελείς να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ προωθημένες μεθόδους απόκρυψης των τζιχαντιστών», υπογράμμισε ο Βαλς ο οποίος αρνείται εντούτοις «την ευκολία να καταστήσει αυτούς τους δικαστές υπεύθυνους για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια».

Μιλώντας στη "Le Monde" προσδιόρισε το πλαίσιο της νέας... Σταυροφορίας κατά των τζιχαντιστών:
 
"Αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και θα ζήσουμε κι άλλες  επιθέσεις. Αλλά εμείς θα κερδίσουμε. Επειδή η Γαλλία έχει μια στρατηγική για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο", επεσήμανε ο Γάλλος πρωθυπουργός και πρόσθεσε : "«Πρέπει, πρώτα, όμως να συνθλίψουμε αυτόν τον εχθρό στο εξωτερικό".

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα , ο Βαλς ξεκαθάρισε πως η "η κυβέρνηση των Παρισίων δεν θα είναι αυτή που θα δημιουργήσει ένα γαλλικό Γκουαντάναμο". Ο Βαλς απάντησε και στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και νυν ηγέτη της γαλλικής Δεξιάς, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για αδράνεια.

"Ο Νικολά Σαρκοζί έχει χάσει την υπομονή του", τόνισε ο Βαλς και πρόσθεσε: "Δεν τίθεται θέμα να περιορίσουμε απλά τους υπόπτους  σε στρατόπεδα. Ό,τι ενισχύει την αποτελεσματικότητά μας αξίζει να διατηρηθεί, αλλά υπάρχει μία απαραβίαστη γραμμή: το κράτος δικαίου. Ως εκ τούτου, ο περιορισμός των ατόμων σε κέντρα με βάση την υποψία και μόνο είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτη". 

Για τον Γάλλο πρωθυπουργό, "η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης θα είναι το έργο μιας γενιάς" και πρέπει να  υπάρξουν προγράμματα "πρόληψης και προγράμματα "αντι-ριζοσπαστικοποίησης".