Επιμένει να διαχωρίζει τη θέση του σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Γκιουλέν δηλώνει βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα απορρίψουν το αίτημα της Άγκυρας για έκδοσή του στη χώρα:

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιβεβαίωσε ότι έλαβε επίσημο αίτημα έκδοσης από την τουρκική κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα αίτημα πολιτικού χαρακτήρα και είμαι βέβαιος ότι τα γεγονότα θα το αποδείξουν. Κατέκρινα επανειλημμένα το πραξικόπημα και απορρίπτω έντονα κάθε κατηγορία για ανάμειξή μου. Η αμερικανική κυβέρνηση είπε με σαφήνεια ότι θα ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, με σεβασμό στον νόμο και το δίκαιο. Δεν ανησυχώ και θα συνεργασθώ με τις αμερικανικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά την άλλοτε στενή του σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ των άλλων ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπογραμμίζει:

Kατά την πρώτη του θητεία ο Ερντογάν εφήρμοσε πράγματι κάποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και εκθειάστηκε, για τον λόγο αυτό, από τους ευρωπαίους ηγέτες. Αλλά, όπως φαίνεται, έπειτα από μακρά παραμονή στην εξουσία, ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του δηλητηριάστηκαν από την εξουσία. Δεν μετανιώνω για το ότι στήριξα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αν τις προωθούσε κάποιο άλλο κόμμα, θα το στήριζα με τον ίδιο τρόπο. Τώρα, με την στερνή μου γνώση, καταλαβαίνω ότι τους έδειξα υπερβολική εμπιστοσύνη. Μετανιώνω για το ότι πίστεψα πως ήταν ειλικρινείς σε σχέση με τα όσα υπόσχονταν ότι θα έφεραν εις πέρας.

Ο Τούρκος ιμάμης ο οποίος ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτει κάθε ανάμειξη στο πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα και τονίζει:

H θέση μου, τα γραπτά μου, οι ομιλίες μου, οι ιδέες μου, είναι σαφείς και δημόσιες. Στη ζωή μου, υπήρξα θύμα πραξικοπημάτων, υπέφερα κάτω από τα στρατιωτικά καθεστώτα, κατέκρινα την παρέμβαση του στρατού στην εγχώρια πολιτική. Αν κάποια άτομα τα οποία διαβάζουν τα έργα μου, ακούνε τις ομιλίες μου ή δείχνουν συμπάθεια προς τις ιδέες μου, ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, πρόδωσαν τις βασικές αξίες μου.

Ο επικεφαλής του ισλαμικού κινήματος Hizmet (Προσφέρω) θέλησε να αναφερθεί και στο σύνολο της δράσης του, όπως και στις δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης δηλώνοντας στην Corriere della Sera:

Το κυνήγι μαγισσών του Ερντογάν γνώρισε μια επιτάχυνση στην Τουρκία μετά την παγκοσμιοποίηση του κινήματός μου, Hizmet. Όταν εκείνος έκλεισε τις πόρτες σε δράσεις όπως τα φεστιβάλ γλώσσας και πολιτισμού, άλλες χώρες τα υποδέχθηκαν. Όταν ο Ερντογάν ώθησε τούρκους πρέσβεις να ασκήσουν πιέσεις επί των αντίστοιχων ξένων χωρών για να κλείσουν τα σχολεία που δημιούργησε το Hizmet, οι κυβερνήσεις αυτές αρνήθηκαν να το πράξουν. Το Hizmet γεννήθηκε στην Τουρκία αλλά σήμερα το έχει αγκαλιάσει ολόκληρος ο κόσμος, διότι συμμερίζεται τις αξίες του όλη η ανθρωπότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις χώρες που καλωσόρισαν τα μέλη του Hizmet, αλλά δεν πρόκειται σαφώς, για την μόνη χώρα. Και η Ιταλία υποδέχθηκε το Hizmet. To 1998, μάλιστα, συνάντησα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄και ανταλλάξαμε ιδέες για το πώς θα μπορούσε να προαχθεί η ειρήνη ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας την θρησκεία ως θετικό μέσο. Απ΄ότι καταλαβαίνω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο σημερινός Πάπας έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αυξηθεί η κατανόηση και ο αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στους πολίτες όλου του κόσμου.