Για θέση υπέρ των πραξικοπηματιών στην Τουρκία κατηγόρησε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον αμερικανό στρατηγό, διοικητή της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Τζόζεφ Βότελ, επειδή δήλωσε ότι «φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν» οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό.

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος» είπε ο Ερντογάν μετά την τελετή που οργανώθηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του στρατού το οποίο βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου.

«Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον τρέφετε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Στην ομιλία του στο κέντρο μελετών Aspen ο στρατηγός υπογράμμισε πάντως ότι η Τουρκία είναι για τις ΗΠΑ ένας πολύ σημαντικός εταίρος στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Πρόκειται για τον δεύτερο αμερικανό στρατηγό που στοχοποιεί η Τουρκία για το αποτυχημένο πραξικόπημα καθώς πριν από λίγες ημέρες η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα εφημερίδα Yeni Safak έδειξε ως υπεύθυνο τον πρώην διοικητή της Διεθνούς Δύναμης Ασφάλειας και Συνδρομής ISAF (International Security Assistance Force), Τζον Φ. Κάμπελ.