Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο παρουσιάσει μια ιστορική υλικοτεχνική πρόκληση για τη Βραζιλία. Αυτές οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση της χώρας ισχυρίζεται όλες οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη διοργάνωση, παρά τα στοιχεία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Εάν οι Αγώνες υποστούν οποιοδήποτε ατυχές γεγονός, θα μπορούσε να ωθήσει τους Βραζιλιάνους βαθύτερα στο πολιτικό χάος.

Το πρώτο μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει το Ρίο είναι η ρύπανση στον κόλπο Guanabara, όπου πολλά αγωνίσματα αναμένεται να λάβουν χώρα. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί καθαρίσει την παραλία αλλά οι εκθέσεις αναφέρουν ότι το μόνο που κατάφερε για διορθώσει είναι το 50%, αφήνοντας τα επίπεδα ρύπανσης σε ανησυχητικές συνθήκες. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα, αν οι αθλητές αρχίζουν να δείχνουν σημάδια της μόλυνσης, ή ακυρώσουν αντιπροσωπείες χωρών να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς,

Ένα δεύτερο θέμα που αφορά στο Ρίο είναι η καθυστέρηση των έργων υποδομής Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές λένε τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι 97% έτοιμα, τα περισσότερα έργα εξακολουθούν να είναι κλειστά και υπό κατασκευή . Για παράδειγμα, μια επέκταση του μετρό της πόλης έχει καθυστερήσει και έχει ξεπεράσει τον αρχικό προϋπολογισμό, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση μόλις τέσσερις ημέρες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Τρίτον, υπάρχει το θέμα της ασφάλειας. Η Πολιτεία του Ρίο «παλεύει» με τα επίπεδα ασφαλείας με ποσοστό 428 ανθρωποκτονίες ανά μήνα, κατά μέσο όρο 14 ανθρωποκτονίες την ημέρα. Επιπλέον, επίσημες εκθέσεις δείχνουν υπήρχαν 1.543 περιπτώσεις βιασμού κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016, με μέσο όρο 13 βιασμοί την ημέρα. Ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος για κάποιο τρομοκρατικό ισλαμιστικό κτύπημα, με δεδομένο και το τι συμβαίνει παγκοσμίως. Ως απάντηση σε αυτή την κατάσταση, οι αρχές θα  αναπτύξουν 85.000 στρατιώτες και αστυνομικούς για τα παιχνίδια, τους διπλάσιους σχεδόν από εκείνους που ανέπτυξε το Λονδίνο το 2012. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε $ 24 εκατομμύρια για έξοδα ασφάλισης, αν και ορισμένοι αστυνομικοί έχουν παραπονεθεί για την καθυστέρηση καταβολής των μισθών και αξιοθρήνητη δημόσια καταλύματα.

Το επόμενο ζήτημα που αφορά τους διοργανωτές είναι ο ιός Ζήκα. Αρκετοί αθλητές, έχουν ακυρώσει την συμμετοχή τους στους Αγώνες λόγω κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. Η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι οι αθλητές της θα φορούν μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια εμποτισμένα με εντομοαπωθητικό.

Τέλος, υπάρχει το οικονομικό θέμα. Έχει παρουσιαστεί τεράστιο έλλειμμα χρημάτων για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών αγώνων.

Φωτογραφίες από τα προβλήματα στο Ολυμπιακό χωριό:

Φωτογραφίες που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας χώρας (δεν αναγράφεται η ημερομηνία ανάρτησης) και δείχνουν υπό κατασκευή ακίνητα:

Γ.Λ.