Πολιτεία και Εκκλησία τίμησαν σήμερα, 39 χρόνια από τον θάνατο του, την μνήμη του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ'.
 
Στη μονή Κύκκου, στην οποία ο Μακάριος είχε ξεκινήσει την ιερατική του ζωή, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κύκκου, Νικηφόρου. Στην συνέχεια εψάλη μνημόσυνο παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη, του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στον επιμνημόσυνο λόγο του ανέφερε ότι ο Μακάριος «συνιστά ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια» της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Κύπρου.
 
Μετά το 1974 ο Μακάριος, είπε ο κ. Νεοφύτου, αντιλήφθηκε ότι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού «ήταν η στοχοπροσύλωση σε εφικτούς και όχι εύηχους στόχους και γι' αυτό καθόρισε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο διεκδίκησης για την απαλλαγή της τουρκικής κατοχής και τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας».