Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 14ης Ιουλίου ήταν η βολική αφορμή που έψαχνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ξεκαθάρισμα με τους εσωτερικούς εχθρούς του, δίχως να δείξει ιδιαίτερη ψυχραιμία. Η καταστολή των πραξικοπηματιών υπήρξε σκληρή, σε βαθμό να εκφραστούν σκέψεις για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Η εν λόγω σκέψη έχει γίνει η νέα εστία τριβής στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη συμφωνία για το προσφυγικό. Οι αντιδράσεις των Βρυξελλών και Ευρωπαϊκών πρωτευουσών στις σκέψεις του Ερντογάν ήταν κάτι παραπάνω από σαφείς: Εάν επιβληθεί ξανά η θανατική ποινή, διακόπτονται οι ενταξιακές συνομιλίες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
 
Η Άγκυρα από την πλευρά της δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις απειλές και απαντάει σε εξίσου υψηλούς τόνους. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα». Οι προσπάθειες να νουθετήσουν την Τουρκία «δεν οδηγούν πουθενά», ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία και είναι χαρακτηριστική των προθέσεων των τούρκων και της γραμμής που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις παρεμβάσεις του την περασμένη εβδομάδα.
 
Ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε μύδρους κατά των Βρυξελλών λέγοντας κατηγορώντας τους ευρωπαίους για ανειλικρίνια και ζήτησε μετ επιτάσεως 3 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι μέρος της συμφωνίας για το προσφυγικό. «Υποσχέθηκαν να δώσουν στην Τουρκία 3 εκατομμύρια ευρώ για την περίθαλψη των Σύρων προσφύγων. Αλλά μέχρι τώρα μόνο συμβολικά ποσά λάβαμε. Εξ άλλου, τα χρήματα δεν μπαίνουν στα ταμεία μας, πηγαίνουν στους Σύρους πρόσφυγες», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο ARD και ζήτησε μάλιστα από την ΕΕ να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες.
 
 
«Εάν εμείς δεχόμαστε Σύρους για ανθρωπιστικούς λόγους, θα έπρεπε και η Δύση δεν σκεφτεί να κάνει και από την δική της πλευρά ένα βήμα» τόνισε χαρακτηριστικά, δημιουργώντας φόβους πως η Άγκυρα προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί όρους της συμφωνίας. «Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση», ήταν το ενδεικτικό σχόλιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος προειδοποίησε για νέα κύματα μεταναστών σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο.
 
Η συμφωνία για το προσφυγικό δεν κινδυνεύει μονάχα από κινδύνους που απορρέουν μόνο από αυτή καθ αυτή. Γιατί η νέα αυταρχική στροφή του Ερντογάν, οι εκκαθαρίσεις και η επιβολή του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και η συνεχίσεις συλλήψεις αντιφρονούντων προκαλούν την οργή της Ευρώπης και το μόνο σίγουρο είναι πως θα περιπλέξουν επικίνδυνα τις διαπραγματεύσεις τόσο για τα ενταξιακά κεφάλαια, όσο και αυτές για την απελευθέρωση της βίζα για τους τούρκους πολίτες για την μετακίνησή τους εντός ΕΕ. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η ΕΕ θεωρείται μάλλον απίθανο να υποχωρήσει στο θέμα αυτό, με τις νέες εντάσεις να θεωρούνται κάτι παραπάνω από δεδομένες.
Το μέλλον στις σχέσεις ΕΕ -  Τουρκίας φαντάζει ζοφερό και οποιαδήποτε κατάρρευση ή επί τα χείρω αλλαγή των όρων της συμφωνίας δημιουργοί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα μας. Παρότι οι προσφυγικές ροές παραμένουν περιορισμένες σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή πέρυσι, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα με δεδομένες και το διαφαινόμενο ρήγμα στη σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ…