Συνεχίζεται το μπαράζ συλλήψεων στην Τουρκία μερικές εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι  τουρκικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν μία ομάδα στασιαστών καταδρομέων που συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης ή δολοφονίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος και ένας υπουργός της κυβέρνησης είπε πως οι συνωμότες "δεν θα δουν ποτέ τον ήλιο του Θεού όσο αναπνέουν".

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα εντόπισαν το σημείο όπου βρίσκονταν οι 11 φυγάδες καταδρομείς σε δασωμένους λόφους στην περιοχή της Μαρμαρίδας έπειτα από ανθρωποκυνηγητό δύο εβδομάδων. Οι στρατιώτες συμμετείχαν στην ομάδα που επιτέθηκε σε ένα ξενοδοχείο όπου περνούσε τις διακοπές του ο Ερντογάν τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, όταν εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού η κυβέρνηση ενέτεινε τον έλεγχο που ασκεί στον στρατό, απολύοντας πάνω από 1.000 στρατιωτικούς στο πλαίσιο της διεύρυνσης, μετά το πραξικόπημα, των διώξεων σε κρατικούς θεσμούς με στόχο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Έχοντας ενημερωθεί ότι διέτρεχε κίνδυνο το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος, ο Ερντογάν εγκατέλειψε το ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα πριν από την επίθεση των καταδρομέων.

Έπειτα από ανθρωποκυνηγητό στο οποίο έλαβαν μέρος περίπου 1.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, οι 11 συνελήφθησαν –ντυμένοι με στολές παραλλαγής την ώρα που προσπαθούσαν να διασχίσουν ένα ποτάμι– έπειτα από πληροφορία που έλαβαν από έναν άνδρα ο οποίος τους εντόπισε ενώ κυνηγούσε αγριογούρουνα ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε πως οι πραξικοπηματίες θα μετανιώσουν πικρά για την προσπάθειά τους να καταλύσουν τη δημοκρατία στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που δείχνουν το βάθος της οργής που αισθάνονται χιλιάδες Τούρκοι οι οποίοι συμμετέχουν σε συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται κάθε βράδυ για να διαδηλώσουν κατά του πραξικοπήματος.

"Θα τους κάνουμε να παρακαλάνε. Θα τους χώσουμε στις τρύπες τους, θα υποστούν τέτοια τιμωρία σε αυτές τις τρύπες που δεν θα δουν ποτέ τον ήλιο του Θεού όσο αναπνέουν", δήλωσε ο Ζεϊμπεκτσί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης κατά του πραξικοπήματος το Σαββατοκύριακο στην πόλη Ουσάκ.

"Δεν θα ακούσουν ξανά ανθρώπινη φωνή. 'Σκοτώστε μας' θα παρακαλάνε", είπε.

"Ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα όπου κανείς μέσα στις ένοπλες δυνάμεις να μην διανοηθεί ποτέ ξανά να κάνει πραξικόπημα", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σαρωτικών αλλαγών στη δομή του στρατού. Ο Κουρτουλμούς είπε ακόμη πως η Τουρκία μελετά μια αναδιάρθρωση των μυστικών υπηρεσιών.