Σε νέους ωμούς εκβιασμούς προς την ΕΕ προχώρησε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση για το θέμα της βίζας, απειλώντας για μια ακόμη φορά να τινάξει στον αέρα την συμφωνία για το προσφυγικό και να στείλει πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Και όλα αυτά ενώ παρότι οι προσφυγικές ροές χαρακτηρίζονται διαχειρίσιμες για την ώρα η εν λόγω συμφωνία έχει ανασταλεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, σύμφωνα με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκστόμισε νέες απειλές και έστειλε τελεσίγραφο στην ΕΕ πως αν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν απελευθερώσει τη βίζα για τα 80 εκατ. των Τούρκων πολιτών, θα ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, οι οποίοι θα εισρεύσουν εκ νέου μαζικά προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα έρθουν στην Ελλάδα ακόμη μεγαλύτερα κύματα προσφύγων και μεταναστών την ώρα που τα σύνορα στα βόρεια είναι κλειστά εδώ και μήνες με πάνω από 50.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στη χώρα.

 «Αν δεν δοθεί η ελεύθερη βίζα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποτραβηχτούμε από τη συμφωνία για το προσφυγικό, η οποία πλέον, δεν θα έχει καμία ισχύ. Θα μπορούσε να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά αναμένουμε μία συγκεκριμένη ημερομηνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Η ΕΕ δεν επιτρέπεται να ανεχθεί κανέναν εκβιασμό από την Άγκυρα», διεμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπαστιάν Κουρτς

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας απέρριψε τις απειλές του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν όλες ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Bενσέν Κοστέλ, δηλώνει ότι η επίμαχη συμφωνία έχει ανασταλεί de facto, διότι δεν υπάρχουν πλέον συνομιλητές [από τουρκικής πλευράς], καθώς από το πραξικόπημα και εντεύθεν, οι Τούρκοι αξιωματικοί που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και ως εκ τούτου, οι επιστροφές [προσφύγων και μεταναστών] έχουν σταματήσει […].

Σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, σημειώνει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία σε συνέχεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τα περιθώρια που διαθέτουν Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και λοιπές ανθρωπιστικές οργανώσεις να δράσουν στη χώρα.

Σε ερώτηση πώς ο ίδιος αξιολογεί την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αναφέρει ότι, παρά τη μικρή αύξηση στις αφίξεις που διαπιστώθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου, οι αριθμοί παραμένουν πολύ χαμηλοί και πλήρως διαχειρίσιμοι από ελληνικής πλευράς. Σημειώνει ακόμα ότι στη μείωση των αφίξεων συντελεί το γεγονός ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν πως τα σύνορα προς την Ευρώπη παραμένουν κλειστά, ενώ επιπλέον παράγοντας είναι ο φόβος εξαιτίας των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σχετικά με το μηχανισμό επανεγκατάστασης (relocation), ο ίδιος σημειώνει ότι προχωρά αργά, καθώς από τα 66.400 άτομα που πρόκειται να μεταφερθούν από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν γίνει προς ώρας μόνο 2.681 μεταφορές (σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Επιτροπή στις 27 Ιουλίου). Αναφέρει εξάλλου ότι υπάρχουν ακόμα, παρά τις βελτιώσεις, προβλήματα στην καταγραφή των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα, ενώ τα λοιπά κράτη «ακόμη και πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν έσπευσαν να προσφερθούν για υποδοχή προσφύγων».