Πέπλο μυστηρίου έχει καλύψει την υπόθεση των οκτώ πραξικοπηματιών που προσγειώθηκαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο μία μέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ στο ελικόπτερο επέβαινε μαζί με τους οκτώ πραξικοπηματίες και ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της CIA στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο βουλευτή,Ορχάν Ντελιγκόζ, το όνομα του υποτιθέμενου πράκτορα είναι  Γκράχαμ Φούλερ, ο οποίος σύμφωνα πάντα με ΜΜΕ της γειτονικής είναι ο άνθρωπος που συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει αναζητήσει άσυλο στις ΗΠΑ και διαμένει στην Πενσυλβάνια, με τη CIA.

Tην ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ απηύθηνε αυστηρό μήνυμα  στον αρχηγό του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, Τζόζεφ Ντάνφορντ, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πρέπει να επιδείξουν «μια ξεκάθαρη και αποφασιστική στάση» ενάντια στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την αναμονή της Τουρκίας να εκδοθεί ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ότι ήταν υποκινητής της απόπειρας του πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε εμπλοκή.

Ο Γιλντιρίμ παράλληλα τόνισε στον Ντάνφορντ ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας λειτουργούν στο μέγιστο των δυναμικοτήτων τους, σε συνέχεια της σαρωτικής αναδιοργάνωσης του στρατού και των μέτρων που πάρθηκαν, προσθέτοντας πως η συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην μάχη ενάντια σε κούρδους αντάρτες και το Ισλαμικό Κράτος θα συνεχιστεί.