Ο ηγέτης της λιβυκής εξέγερσης Μαχμούντ Τζιμπρίλ έφθασε σήμερα στο Πεκίνο όπου θα συναντηθεί με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο, σε μια στιγμή κατά την οποία η Κίνα εκτιμά ότι «η σημερινή κατάσταση στη Λιβύη δεν πρέπει να συνεχιστεί» και θέλει να πιέσει τις δυο πλευρές ν' αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, «ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, επικεφαλής του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, θα γίνει δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί με τον οποίο θα ανταλλάξουν απόψεις για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη».

Η κινεζική κυβέρνηση, για την οποία μια κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη είναι «απόλυτη προτεραιότητα» ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είχε επαφές με τους εξεγερμένους και με το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.

Δυο συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε κινέζους διπλωμάτες και σε μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου της λιβυκής εξέγερσης. Ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντελατί αλ-Ομπέιντι έγινε δεκτός στις αρχές Ιουνίου στην Κίνα.

Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα απείχε τον Μάρτιο της ψηφοφορίας που άνοιξε το δρόμο για τις αεροπορικές επιθέσεις κατά της Λιβύης, οι οποίες συνεχίζονται.

Χθες, η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της «για την κατάσταση αυτή η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί». «Η λιβυκή κρίση διαρκεί τέσσερις μήνες στη διάρκεια των οποίων ο λαός έχει υποφέρει πολύ. Μια πολιτική λύση πρέπει να βρεθεί το συντομότερο», τόνισε ο κινέζος εκπρόσωπος σύμφωνα με τον οποίο «καθήκον της Κίνας είναι να ενθαρρύνει τις συνομιλίες».

Ο Τζιμπρίλ είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί την επίσκεψή του στην Κίνα για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, καθώς οι ανάγκες του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου υπολογίζονται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τους προσεχείς έξι μήνες.