Κάτι παραπάνω από δύο εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 14ης Ιουλίου στην Τουρκία, το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει με κάθε τρόπο να δείχνει προς την Ουάσιγκτον αναφορικά με τον ενορχηστρωτή της στρατιωτικής κίνησης.

Σε συνέχεια των κατηγοριών κατά διάφορων στρατηγών που εκτόξευσαν τουρκικά ΜΜΕ και η κυβέρνηση, σήμερα το επίσημο κρατικό πρακτορείο Anadolu φιλοξενεί ένα άρθρο για τις παρεμβάσεις του αμερικανικού think tank Stratfor κατά τη δραματική νύχτα του πραξικοπήματος.

Αναφέρεται ειδικότερα στα tweets που έγιναν από τον λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης, που κατά τους τούρκους συγκέντρωσαν την ευρεία κριτική καθώς τασσόταν υπέρ των πραξικοπηματιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο όταν το αεροσκάφος του Ερντογάν επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη από τη Μαρμαρίδα, το Stratfor δημοσίευσε τρία tweets από το δρομολόγιο που ακολουθούσε, ακόμα και όταν οι πραξικοπηματίες έψαχναν την τοποθεσία του τούρκου προέδρου για να τον εντοπίσουν.

Μάλιστα το Anadolu παρατηρεί πως εκείνη τη νύχτα το ινστιτούτο αναπαρήγαγε μία ψευδή είδηση του MSNBC ότι ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο στη Γερμανία.

Το τουρκικό πρακτορείο μάλιστα πάει ένα βήμα πιο πέρα και φιλοξενεί αναλύσεις τούρκων ειδικών σε θέματα μυστικών υπηρεσιών και καθηγητών πανεπιστημίου, οι οποίοι αναφέρουν πως το Stratfor έχει στενούς δεσμούς με τη CIA, ενώ φτάνουν σε σημείο να ισχυριστούν πως του think tank αντάλλασσαν πληροφορίες με τους πραξικοπηματίες. «Πρέπει να σκεφτούμε την πιθανότητα το Stratfor και οι στασιαστές να αντάλλαζαν πληροφορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας Μπιρόλ Ακγκούν