Συγγνώμη από τον τουρκικό λαό ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αυτό γιατί, όπως είπε, δεν αποκάλυψε «το αληθινό πρόσωπο» του πρώην συμμάχου του και νυν θανάσιμου εχθρού του.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορείται από την Άγκυρα ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και η Τουρκία ζητά την έκδοσή του από την Ουάσινγκτον.

«Λυπάμαι που δεν κατάφερα να αποκαλύψω πριν από καιρό το αληθινό πρόσωπο αυτής της προδοτικής οργάνωσης», είπε ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας έναν σπάνιο όρο ταπεινότητας για έναν αρχηγό κράτους του οποίου ο λόγος είναι συνήθως πολύ μαχητικός, ακόμη και πολεμικός.

«Γνωρίζω ότι οφείλουμε να είμαστε υπόλογοι τόσο στον Θεό μας όσο και στον λαό μας ώστε να μας συγχωρέσουν», είπε στη διάρκεια μιας διάσκεψης θρησκευτικών ηγετών στην Άγκυρα.

«Εγώ προσωπικά βοήθησα αυτή τη δομή παρά τις διαφορές απόψεων για πολλά θέματα, με τη σκέψη ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή», συνέχισε.

«Τους ανεχθήκαμε γιατί έλεγαν “Αλλάχ”», είπε για τους υποστηρικτές του πρώην ιμάμη.

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και στον Γκιουλέν επλήγησαν λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκησαν υπουργοί και συγγενείς του Ερντογάν.

Η επιρροή του Γκιουλέν στην τουρκική πολιτική ανάγεται στη δεκαετία του '70, πολύ πριν ο Ερντογάν ανέλθει στην εξουσία.

Στη συνέχεια ο Γκιουλέν υπήρξε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, όταν εκείνος ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στη δεκαετία του 1990, και του κόμματος του, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2002.

«Από τώρα, ο καιρός των αμφιβολιών παρήλθε και η εποχή της μάχης άρχισε», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Από τώρα, όποιος τείνει ευήκοον ους στο παραλήρημα αυτού του τσαρλατάνου», αυτού «του τρομοκράτη ηγέτη στην Πενσιλβάνια, πρέπει να είναι έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες».