Δεν αποδίδουν ευθύνες στην Άνγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις οι περισσότεροι Γερμανοί, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Strern.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, το 69% των ερωτηθέντων δεν βλέπει άμεση σύνδεση μεταξύ της άφιξης ενός αριθμού ρεκόρ αιτούντων άσυλο –κυρίως μουσουλμάνων– στην χώρα και των δύο επιθέσεων την ευθύνη για τη διάπραξη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η δημοσκόπηση της Forsa, σε δείγμα 1.007 προσώπων, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 28ης και 29ης Ιουλίου, κατέδειξε ότι το 28% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτή η πολιτική, από την οποία ωφελούνται πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ευθύνεται για τις επιθέσεις.

Μεταξύ των υποστηρικτών του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) το ποσοστό αυτό πάντως εκτοξεύεται στο 78%. Η υποστήριξη προς το AfD αυξήθηκε κατά 2% και βρίσκεται πλέον στο 12% μετά τις επιθέσεις, κατέδειξε άλλη δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα.

Τον Ιούνιο, Γερμανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι καταγράφθηκε αύξηση ύψους 42% στα περιστατικά βίας από ακροδεξιούς το 2015, περιλαμβανομένων πολλών επιθέσεων εναντίον προσφύγων.