Ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφος Εμαντεντίν Μπακί αποφυλακίστηκε, δήλωσε ο δικηγόρος του σε ΜΜΕ του Ιράν σήμερα. Ο Μπακί είχε συλληφθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2009, μαζί με εκατοντάδες άλλα στελέχη της λεγόμενης ρεφορμιστικής αντιπολίτευσης στο Ιράν και είχε καταδικαστεί το Σεπτέμβριο του 2010 από δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης έξι ετών για διασπορά προπαγάνδας εναντίον της καθεστηκυίας τάξης και παραβίαση της εθνικής ασφαλείας.

Ο δικηγόρος Σαλέχ Νικμπάχτ δήλωσε ότι εγκρίθηκε η έφεση που είχε καταθέσει στις κατηγορίες περί ανατρεπτικής προπαγάνδας, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η μείωση της ποινής του και η απελευθέρωσή του.

Ο Μπακί είχε καταδικαστεί επίσης διότι συνέβαλε στην δημιουργία μιας ένωσης των κρατουμένων. Έχει συλληφθεί 67 φορές από το 2000 και έχει περάσει σχεδόν το μισό διάστημα της περασμένης δεκαετίας στις ιρανικές φυλακές. Υποφέρει από σοβαρές παθήσεις στην καρδιά και στους νεφρούς.

Ο 48χρονος Μπακί είχε τιμηθεί με το Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2005 για την εκστρατεία του με σκοπό την κατάργηση της θανατικής ποινής στο Ιράν και με το Βραβείο Μάρτιν Έναλς για τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ισπανίας το 2009.