Για διάσπαση της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία που έχει κηρύξει τον πόλεμο στον δυτικό τρόπο ζωής μιλούν οι ειδικοί μετά την επανεμφάνιση του ηγέτη της Αμπουμπακάρ Σεκάου σήμερα, έπειτα από πολλούς μήνες.

Ο Σεκάου έδωσε το «παρών» με ένα ηχογραφημένο μήνυμα στο οποίο φέρεται να λέει ότι «οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε πάντα παρόντες».

Το μήνυμα έρχεται μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» –στο οποίο έχει ορκιστεί πίστη η οργάνωσή του– ότι αντικαταστάθηκε από τον Άμπου Μούσαμπ αλ Μπαρνάουι και ως απάντηση στις δηλώσεις του τελευταίου που εμφανίστηκε ως νέος «Ουάλι¬ (ηγέτης) του χαλιφάτου στη Δυτική Αφρική.

Ο Σεκάου, που ηγείται της Μπόκο Χαράμ από το 2009, δηλώνει ότι «παραπλανήθηκε» από ορισμένους μαχητές του και από το Ισλαμικό Κράτος, στο οποίο δήλωσε πίστη τον Μάρτιο του 2015, σε βαθμό που «δεν μπορεί πλέον να τους ακολουθεί τυφλά».

«Με το μήνυμα αυτό θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν θα δεχτούμε πλέον κανέναν απεσταλμένο (του ΙΚ) εκτός από εκείνους που έχουν πραγματικά δεσμευτεί στον σκοπό του Αλλάχ», ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που παρακολουθεί τις ανακοινώσεις της οργάνωσης αναγνώρισε τη φωνή του Σεκάου ενώ και ο Γιαν Σεντ Πιερ, σύμβουλος της Modern Security Consulting για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας δηλώνει ότι πηγή από την οποία προήλθε είναι «πολύ αξιόπιστη».