Αποστάσεις από τις θέσεις που εξέφρασαν ο καγκελάριος και ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κράτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, παραδεχόμενος όμως ότι στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε σοβαρό λάθος το να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις απορρίπτοντας την πρόταση του καγκελαρίου της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.

«Η Τουρκία, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σίγουρα όχι αν επαναφέρει τη θανατική ποινή, όπως ζητούν ορισμένοι», τόνισε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD και πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή.  Ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε αν λέγαμε μονομερώς στην Τουρκία ότι οι διαπραγματεύσεις τερματίζονται».

Αντίθετη άποψη εξέφρασε σήμερα η Βιέννη με τον αυστριακό υπουργό Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ να ζητά απερίφραστα πλέον τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται σαφώς για μια δικτατορία και ένα τέτοιο κράτος δεν έχει θέση στην ΕΕ και ήλθε πλέον η χρονική στιγμή που πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διακοπούν ή τερματιστούν», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας.

Κατά τον ίδιο, η συμφωνία για το προσφυγικό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη εξάρτηση από την Τουρκία, η οποία, κατά την άποψή του, είναι «πολύ εξαρτημένη οικονομικά» από την ΕΕ, κι εξάλλου μπορεί να αναμένει κανείς από την Ένωση πως αυτή θα λύσει το θέμα αυτόνομα και πως δεν θα περιέλθει σε οποιαδήποτε εξάρτηση, πολύ περισσότερο από την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης Σεπτεμβρίου προτίθεται να θέσει στη συζήτηση τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς, κατά την άποψή του, οι διαπραγματεύσεις δεν συνιστούν πλέον παρά μια διπλωματική φαντασίωση.