Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μιας πρόωρης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, παρά τη διαφωνία του για την επαναφορά της θανατικής ποινής που αφήνει ανοιχτή η Άγκυρα, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Μιλώντας σε μια κομματική συγκέντρωση στο Στράλζουντ, ο κ. Σταϊνμάιερ παραδέχτηκε ότι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι αυτή την περίοδο τεταμένες, λόγω της αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, διότι η Άγκυρα εκτιμά ότι το Βερολίνο από τη μια πλευρά δεν παίρνει σοβαρά υπόψη την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ από την άλλη η γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις μαζικές συλλήψεις και τις απολύσεις που ακολούθησαν στον δημόσιο τομέα.

Προειδοποίησε με τη σειρά του ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα εμπόδιζε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως αντιτάχθηκε στο να διακοπούν πρόωρα οι συνομιλίες, καθώς αποτελούν το μοναδικό μοχλό πίεσης των Ευρωπαίων προς την Άγκυρα, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τις συλλήψεις χιλιάδων δημόσιων λειτουργών.

Κατά της διακοπής των συνομιλιών με την Τουρκία τάχθηκε σήμερα και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε ότι θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.