Οι συγκρούσεις στην Υεμένη, εξαιτίας του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα η οποία ήταν ήδη άσχημη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. «Την ώρα που η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην εξέγερση, ανησυχούμε καθώς βλέπουμε τις ανάγκες των απλών ανθρώπων να ξεχνιούνται εν μέσω πολιτικών συγκρούσεων», δήλωσε ο εκτελών χρέη διευθυντή της Oxfam στην Υεμένη Αζίζ Ατουάρι.

Διευκρίνισε άλλωστε ότι πριν το ξεκίνημα του κινήματος αμφισβήτησης 7 εκατομμύρια Υεμενίτες υπέφεραν από υποσιτισμό και ότι η "κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο" από τότε.

«Τα τρόφιμα είναι δυσεύρετα και ακριβά», υπογράμμισε ο Ατουάρι.

Η Υεμένη, μία από τις πιο φτωχές αραβικές χώρες, συγκλονίζεται από τα τέλη Ιανουαρίου από ένα κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Σάλεχ το οποίο καταπνίγουν οι δυνάμεις ασφαλείας που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, ενώ αρκετοί κατηγορούν τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά, επικεφαλής της οποίας είναι ο Άχμεντ γιος του Σάλεχ, ότι εμποδίζει την τροφοδοσία της Σανάα με προϊόντα.

«Οι άνθρωποι μειώνουν την κατανάλωση νερού διότι είναι ακριβό. Πριν τα 1.500 λίτρα κόστιζαν 5 δολάρια και τώρα κοστίζουν 20 δολάρια, ένα ποσό που αυτοί οι άνθρωποι δεν διαθέτουν», δήλωσε ο Ατουάρι.

Επεσήμανε επίσης ότι οι δωρήτριες χώρες πρέπει να βοηθήσουν άμεσα την Υεμένη και να διασφαλίσουν την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.