Σιβυλλική ήταν η στάση που υιοθέτησε ο πρώην Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα του προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην ακυβερνησία που συντηρείται και καθηλώνει τη χώρα, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Δηλώνοντας σε χθεσινή δημόσια εμφάνισή του στην κηδεία ενός δημάρχου στη Λεόν πως η προοπτική μίας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης θα ήταν «αρνητική κι άβολη», ο Θαπατέρο τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενός εσωτερικού διαλόγου στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), σχετικά με την πιθανότητα διευκόλυνσης της διαδικασίας (έμμεσης) στήριξης του συντηρητικού υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ο Θαπατέρο υπογράμμισε επίσης πως ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), ως επικεφαλής της μεγαλύτερης δύναμης που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Ιουνίου, θα πρέπει κι από μέρους του να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Μάλιστα κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να συμβάλουν στον σχηματισμό συνεργατικής κυβέρνησης πλειοψηφίας, « που προϋποθέτει την σύνθεση συχνά αντικρουόμενων και ανταγωνιστικών πολιτικών κι ιδεολογικών θέσεων». Σε αυτόν τον διάλογο δεν συμπεριέλαβε μόνον το δικό του κόμμα, αλλά και τους Podemos και το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV, μολονότι παραδέχθηκε πως οι συζητήσεις με αυτονομιστικά κόμματα εμπεριέχουν κάτι το ‘περίπλοκο’.

Ωστόσο, στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν αυτό σημαίνει πως το κόμμα του θα πρέπει να αποποιηθεί των βασικών θέσεών του και να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφία υπό τον Ραχόι, ο Θαπατέρο έσπευσε να δηλώσει: «κάθε κόμμα πρέπει να υποστηρίξει τις θέσεις του και να λογοδοτεί απέναντι στους ψηφοφόρους του». Κι όταν ερωτήθηκε εάν ο διάδοχός του στο PSOE Πέδρο Σάντσεθ ακούει τις συμβουλές του, ο πρώην ένοικος της Έπαυλης Μονκλόα δήλωσε με σημασία πως «το χειρώτερο στη ζωή είναι να δίνεις συμβουλές όταν δε στις ζητούν».

Συνεχίζοντας την παρέμβασή του ο Θαπατέρο αποσαφήνισε πως η κάθε λύση στο παρόν αδιέξοδο «οφείλει να είναι καλά διατυπωμένη, θεμελιωμένη και διαφανής» και «να δίνει απαντήσεις στην πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Κατά τον ίδιο, μία μελλοντική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποδέχεται κωλυσιεργίες όσον αφορά τις άμεσες προκλήσεις που την περιμέν