«Πεπεισμένος» ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία θα διαρκέσει, δηλώνει ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ και τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για «Σχέδιο Β».

Η συμφωνία δεν επηρεάζεται για την ώρα από τα αποτελέσματα της απόπειρας πραξικοπήματος, επισημαίνει ο κ. Αλτμάιερ σε σημερινή του συνέντευξη στην «Berliner Zeitung» και προσθέτει ότι το Βερολίνο δεν έχει «καμία ένδειξη ότι οι άνθρωποι που υποδέχεται η Τουρκία ή εκείνοι που επαναπροωθούνται προς τη χώρα γίνονται αντικείμενο κακής μεταχείρισης». «Αυτή τη στιγμή όλα γίνονται όπως θα έπρεπε μετά τη συμφωνία», αναφέρει ο στενός συνεργάτης της 'Αγγελα Μέρκελ και κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν μέχρι τον Οκτώβριο δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση της βίζας, ο κ. Αλτμάιερ δηλώνει χαρακτηριστικά: «η γερμανική πολιτική δεν ήταν ποτέ εκβιάσιμη –ούτε στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου ούτε κατά την εποχή της τρομοκρατίας της ‘Φράξιας Κόκκινος Στρατός'– ούτε είναι και τώρα».

Σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με αίτημα της Ελλάδας για «Σχέδιο Β», ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας εξηγεί ότι αυτή η συζήτηση έγινε πριν από λίγους μήνες, όταν πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε καν να επιτευχθεί η συμφωνία. «Αν τότε είχαμε υποχωρήσει στις πιέσεις, πιθανόν να μην είχαμε πετύχει τη σημερινή σταθεροποίηση. Φροντίζουμε λοιπόν το Σχέδιο Α. Δεν υπάρχει λόγος για Σχέδιο Β», τονίζει και προσθέτει ότι η Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια δυσκολεύτηκε να καταλήξει σε κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, αλλά προχωρά βήμα-βήμα. Αναφέρει δε ότι πέρα από τη Γερμανία, ένα σημαντικό μέρος του βάρους σήκωσαν η Σουηδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. «Η Ιταλία το τρέχον έτος έχει ήδη υποδεχτεί 130.000 πρόσφυγες, στην Ελλάδα βρίσκονται πάνω από 50.000. Κάποιοι είναι πιο επιφυλακτικοί, αυτό είναι αλήθεια, η Ευρώπη όμως ήταν ως τώρα πάντα σε θέση να αντιδρά σε νέες προκλήσεις. Έτσι θα γίνει και αυτή τη φορά», καταλήγει.