Οι δράστες των δύο επιθέσεων στη Γερμανία καθοδηγούνταν από μέλη του Ισλαμικού Κράτους που βρισκόταν κυρίως στη Σαουδική Αραβία, μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel.

Στο τεύχος που πρόκειται να κυκλοφορήσει αύριο Σάββατο το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι οι δύο άνδρες συζητούσαν μέσω μηνυμάτων με διάφορα πρόσωπα, οι τηλεφωνικοί αριθμοί των οποίων παραπέμπουν στη Σαουδική Αραβία.

Το Spiegel δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Ο Ριάζ Χαν Αχμαντζάι, ένας 17χρονος που πιθανότατα κατάγεται από το Αφγανιστάν, επιτέθηκε στις 18 Ιουλίου με τσεκούρι στους επιβάτες ενός τρένου, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους. Ο "σύνδεσμός" του στο ΙΚ τον είχε συμβουλεύσει να ορμήσει σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος με αυτοκίνητο, αντιγράφοντας την επίθεση που είχε σημειωθεί στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας. Όμως ο Αχμαντζάι διαφώνησε, λέγοντας ότι δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και πρότεινε από μόνος του να επιτεθεί σε ένα τρένο. Η επικοινωνία του με τον "καθοδηγητή" του ολοκληρώθηκε με τη φράση "Θα ιδωθούμε στον παράδεισο" που έγραψε ο νεαρός, ο οποίος σκοτώθηκε κατόπιν από την αστυνομία.

Ο δράστης της επίθεσης της 24ης Ιουλίου, ο Σύρος Μοχάμεντ Νταλίλ, ήταν επίσης σε επαφή με ένα μέλος του ΙΚ που του είχε ζητήσει να βιντεοσκοπήσει την έκρηξη του σακιδίου με τη βόμβα που μετέφερε στο μουσικό φεστιβάλ του Άνσμπαχ και να στείλει τις εικόνες στην οργάνωση. Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι ο Νταλίλ μάλλον σκοτώθηκε κατά λάθος κατά την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού και ότι δεν ήταν βομβιστής αυτοκτονίας. Στην επικοινωνία του με τον καθοδηγητή του αφήνεται εξάλλου να εννοηθεί ότι σχεδίαζε να διαπράξει και άλλες επιθέσεις.