Την παραπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ σε δίκη ενέκρινε η επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας.

Η Ρούσεφ είχε απομακρυνθεί προσωρινά από την προεδρία και θα παραπεμφθεί σε δίκη για παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα.

Η επιτροπή, που έχει 21 μέλη, τάχθηκε με 14 ψήφους υπέρ και 5 κατά υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ σε δίκη διότι φέρεται να παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα στην προεκλογική της εκστρατεία το 2014, όταν υποσχόταν να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ραϊμούντο Λίρα, υποστηρικτής του προσωρινού προέδρου Μισέλ Τέμερ.

Η παραπομπή της σε δίκη και η οριστική της απομάκρυνση από την εξουσία θα σηματοδοτούσε το τέλος των 13 ετών διακυβέρνησης από το κεντροαριστερό Κόμμα Εργατών (PT). Ταυτόχρονα με μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, η διαδικασία παραπομπής κλιμάκωσε την πιο σοβαρή πολιτική κρίση στη Βραζιλία εδώ και δεκαετίες, ενώ η χώρα ετοιμαζόταν για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πολιτική κρίση είναι ο βασικός παράγοντας που ώθησε τους περισσότερους ξένους ηγέτες να αποφύγουν να πάνε στη Βραζιλία για την τελετή έναρξης. Μόλις 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα είναι παρόντες, πολύ λιγότεροι από τους 50 που ανέμενε η Μπραζίλια.

Η ολομέλεια της Γερουσίας θα ανακοινώσει κατόπιν ψηφοφορίας την ερχόμενη Πέμπτη εάν αποδέχεται τις κατηγορίες και άρα εάν θα αρχίσει η δίκη.

Η δίκη της Ρουσέφ στην ολομέλεια της Γερουσίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του Αυγούστου, μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση των αγώνων.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Βραζιλίας, σχεδόν τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας τάσσονται υπέρ της οριστικής απομάκρυνσης της Ρουσέφ από την προεδρία, γεγονός που σημαίνει ότι ο 75χρονος Τέμερ θα ασκήσει την εξουσία για το υπόλοιπο της θητείας της, το 2018. Οι αναλυτές προεξοφλούν πως η Ρουσέφ ελάχιστες πιθανότητες έχει να ανατρέψει την εις βάρος της τάση.