Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι είναι βέβαιος πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι «ασφαλείς» και πρόσθεσε ότι η χώρα του και η Βραζιλία συνεργάζονται για να εγγυηθούν πως θα είναι.

Ο Κέρι, που συναντήθηκε με τον βραζιλιάνο υπουργό Εξωτερικών Ζουζέ Σέρα στο Ρίο πριν από την τελετή έναρξης των αγώνων, είπε στους δημοσιογράφους πως είναι σίγουρος ότι η Βραζιλία δεν θα προσφέρει «απλά μια σπουδαία τοποθεσία, αλλά σπουδαίους αγώνες» στους φιλάθλους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Ζανέιρο είναι οι πρώτοι που διεξάγονται στη Λατινική Αμερική, σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την τρομοκρατία, μετά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε πόλεις της Ευρώπης.

Οι αρχές της Βραζιλίας έχουν αναπτύξει δυνάμεις του στρατού σε εμβληματικές τουριστικές περιοχές στο Ρίο για να αποφευχθεί το παραμικρό επεισόδιο, διαβεβαίωσαν αξιωματούχοι, αν και η ασφάλεια στο Ολυμπιακό Στάδιο έμοιαζε αρκετά χαλαρή.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των αγώνων αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία ανέλαβε δράση με βάση δεδομένα που της διαβίβασε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) των ΗΠΑ και συνέλαβε 12 πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες ότι σχετίζονται με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Περίπου 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και πάνω από 50.000 θεατές αναμένεται να βρίσκονται για την τελετή έναρξης στις εξέδρες του ιστορικού σταδίου Μαρακανά, ενώ εκτιμάται πως 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα την παρακολουθήσουν από την τηλεόραση παγκοσμίως.