Τηλεοπτικό διάγγελμα που ''πυροδοτεί'' τις φήμες για παραίτηση έκανε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο.

Η παλαιότερη κληρονομική μοναρχία στον κόσμο αναμένει ίσως ένα νέο ηγέτη: ο ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο υπαινίχθηκε σε τηλεοπτικό του μήνυμα μια πιθανή αποχώρηση από το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

«Φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολο για μένα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως σύμβολο του κράτους με πλήρη ισχύ, όπως έχω κάνει μέχρι τώρα", είπε ο 82 χρονος Ακιχίτο.

Η φυσική του κατάσταση είχε επιδεινωθεί έπειτα από δύο χειρουργικές επεμβάσεις

Ο Ακιχίτο δεν ανέφερε ωστόσο τη λέξη παραίτησή κατά πάσα πιθανότητα για συνταγματικούς λόγους: ο νόμος της διαδοχής στην Ιαπωνία δεν προβλέπει παραίτηση του αρχηγού του κράτους, και θα πρέπει να αλλάξει για ένα τέτοιο βήμα.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι θα λάβει τις δηλώσεις του αυτοκράτορα σοβαρά και θα ανταποκριθεί σε αυτό. "Λαμβάνοντας υπόψη τις ευθύνες του αυτοκράτορα και την ηλικία του και το βάρος της λειτουργίας του, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», είπε. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ερμηνεύσει τις υποδείξεις του Ακιχίτο όπως είναι επιθυμητό, για να μπορέσει να προχωρήσει τροποποιώντας τους περί παραίτησης νόμους.

Στα μέσα Ιουλίου είχαν δημοσιευτεί πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση του αυτοκράτορα να παραιτηθεί . Οι αναφορές αυτές ειναι «απολύτως αναληθείς», είχε δηλώσει τότε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του παλατιού Σινίσιρο Γιαμαμότο. Νωρίτερα, ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι ο Ακιχίτο θα παραιτηθεί "εντός των προσεχών ετών" .

Ο Ακιχίτο βρίσκεται στον θρόνο από τις 7 Ιανουαρίου 1989 ως επικεφαλής της παλαιότερης κληρονομικής μοναρχίας στον κόσμο

Ο δημοφιλής στον ιαπωνικό λαό Ακιχίτο θα αντικατασταθεί σε περίπτωση παραίτησης από τον μεγαλύτερο γιο του, τον 56χρονο πρίγκιπα Ναρουχίτο.

Την Παρασκευή εκπρόσωπος των Ανακτόρων είχε ανακοινώσει ότι ο Ακιχίτο θα αναφερθεί «στα συναισθήματά του για τα καθήκοντά του ως συμβόλου του έθνους». Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναμένεται να κάνει δήλωση μετά το διάγγελμα του αυτοκράτορα. 

Η πρώτη φορά που ο αυτοκράτορας απευθύνθηκε με διάγγελμα στους Ιάπωνες ήταν το 2011 μετά το καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

Δείτε το βίντεο: