«Δεν θα είναι εφικτή» η συμφωνία για το προσφυγικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η ΕΕ δεν τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας όσον αφορά τη βίζα, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται με ειλικρινή τρόπο στην Τουρκία» και σημείωσε πως η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες υποτίθεται ότι θα είχε τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου.

«Αν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιηθούν, τότε η επανεισδοχή (προσφύγων) δεν θα είναι πλέον εφικτή», υπογράμμισε.

Επικρίνοντας την απάντηση που έδωσαν η Ουάσινγκτον και ευρωπαίοι ηγέτες στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο τουρκικός λαός εγκαταλείφθηκε από τη Δύση.

"Ολόκληρος ο κόσμος αντέδρασε στην επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo. Ο πρωθυπουργός μας συμμετείχε σε μια συγκέντρωση στους δρόμους του Παρισιού", δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη φονική επίθεση ισλαμιστών τον Ιανουάριο του 2015 στα γραφεία αυτού του γαλλικού σατιρικού περιοδικού.

"Ήλπιζα πως οι ηγέτες του δυτικού κόσμου θα αντιδρούσαν (στην απόπειρα πραξικοπήματος) με τον ίδιο τρόπο και δεν θα αρκούνταν σε λίγα στερεότυπα", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.