Συνεχίζεται και κλιμακώνεται περεταίρω η αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο των συνεχών απειλών που εκτοξεύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και γενικότερα η Άγκυρα ως προς τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο Ερντογάν σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Le Monde διαμήνυσε ξεκάθαρα πως εάν δεν εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της Άγκυρας για την απελευθέρωση της βίζας προς τους τούρκους πολίτες, η συμφωνία που επετεύχθη μετά κόπων και βασάνων θα καταρρεύσει. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη στροφή του τούρκου προέδρου, ο οποίος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει σκληρύνει πολύ τους τόνους της ρητορικής που χρησιμοποιεί κόντρα στις Βρυξέλλες.

Σήμερα, κατηγόρησε την ΕΕ πως δεν συμπεριφέρεται με ειλικρίνεια στην Τουρκία, τονίζοντας πως η απελευθέρωση της βίζας θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει από την 1η Ιουνίου. ΣΕ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα, ακόμα και πριν το πραξικόπημα παρουσίαζαν πολλά εμπόδια. Και αυτό γιατί η Κομισιόν απαιτούσε από την Άγκυρα να άρει την δρακόντεια «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση της Τουρκίας για να φυλακιστούν κάθε λογής αντιφρονούντες, όπως διανοούμενοι και δημοσιογράφοι αντιπολιτευόμενων μέσων καθώς επίσης και πολιτικοί του φιλοκουδρικού κόμματος HDP.

Στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος και στις σκέψεις για επαναφορά της θανατικής ποινής, τόσο η ΕΕ, όσο και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν εντόνως γεγονός που αντανακλάται και στις διαπραγματεύσεις για τη βίζα. Και οι σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν, σίγουρα δεν βοηθούν στο να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Κάπως έτσι, σήμερα η Κομισιόν διαμήνυσε πως η ΕΕ θα καταργήσει τη βίζα μόνο εάν εκπληρωθούν τα 72 κριτήρια που προβλέπονται. «Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Και αυτό δεν είναι εκβιασμός», διαμήνυσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μία δήλωση που υπενθύμισε σήμερα η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή διαθέτει «σχέδιο Β» σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, η Μίνα Αντρέεβα επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το προσφυγικό, του οποίου μέρος είναι και η συμφωνία με την Τουρκία.