ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Γρήγορη αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία - Το παρασκήνιο της συνάντησης με Ερντογάν

Δημοσίευση 9 Αυγούστου 2016, 14:48 / Ανανεώθηκε 9 Αυγούστου 2016, 16:59
Πούτιν: Γρήγορη αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία - Το παρασκήνιο της συνάντησης με Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

Για γρήγορη αποκατάσταση των σχέσεών τους η οποία θα έρθει και μέσα από εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες έκαναν λόγο σήμερα στην συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για γρήγορη αποκατάσταση των σχέσεών τους η οποία θα έρθει και μέσα από εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες έκαναν λόγο σήμερα στην συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών διεξάγεται μέσα σε θερμό κλίμα, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε απευθυνόμενος στον Ερντογάν για το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα της 15ης Ιουλίου: «Είμαστε ενάντια σε κάθε απόπειρα πραξικοπήματος».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, από την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων θα ωφεληθούν τόσο η Τουρκία, όσο και η Ρωσία.

«Θα εισέλθουμε σε διαφορετική φάση μέσα από τα βήματα που θα λάβουμε» απάντησε στον Πούτιν ο Ερντογάν.

«Το τηλεφώνημά σας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος μας έκανε χαρούμενους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «η περιοχή μας έχει πολιτικές προσδοκίες από την Τουρκία και τη Ρωσία».

Ο Πούτιν δήλωσε, από την πλευρά του, πως οι δύο άνδρες θα συζητήσουν πώς θα αποκατασταθούν οι εμπορικές και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τη συνεργασία τους εναντίον της τρομοκρατίας.

 

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου τον περασμένο Νοέμβριο, που οδήγησε στη σοβαρή όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Είναι, επίσης, η πρώτη διεθνής επίσκεψη Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και ασφαλώς εντάσσεται στον απόηχό του λόγω και της έντονης δυσαρέσκειας του Τούρκου προέδρου για τη στάση της Δύσης, και ειδικότερα τον ρόλο των ΗΠΑ σ' αυτό). Είναι, τέλος, μια συνάντηση με εξαιρετικό διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και για τη χώρα μας.

Αν υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση μπορεί να ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες.

Μια άρση, για παράδειγμα, της απαγόρευσης των πτήσεων που έχει επιβάλει η Μόσχα στην Τουρκία, μετά την κατάρριψη από την τελευταία του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, θα έδινε την ευκαιρία στην Τουρκία να ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά κατά των Κούρδων ανταρτών στη Συρία.

Σε αντάλλαγμα, ο Τ. Ερντογάν θα μπορούσε, «εύκολα», να κλείσει πιο αποτελεσματικά τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία προκειμένου να μην έχουν τη δυνατότητα ανεφοδιασμού οι αντάρτες που πολεμούν κατά του σημερινού προέδρου της Συρίας, Άσαντ – σε μεγάλο βαθμό οι περισσότερες από τις ομάδες ανταρτών στηρίζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Στο πλευρό του, ο Άσαντ έχει τους σιίτες από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το Ιράν και το Ιράκ, που βοηθούν τον συριακό στρατό στη μάχη κατά των ανταρτών.

Αυτές οι δύο κινήσεις αν τελικά πραγματοποιηθούν αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα και βγάζουν, ουσιαστικά, τις δυνάμεις των ΗΠΑ εκτός μάχης. Η Τουρκία θα το ήθελε σε μεγάλο βαθμό, το ίδιο και ο Πούτιν.

Το άγνωστο ''παρασκήνιο'' της συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν

Εν τω μεταξύ σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών που οδήγησε στη σημερινή συνάντηση των δύο προέδρων.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μια μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε από έναν τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Όπως αποκαλύπτει η Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, ενός επιχειρηματία και πρώην υπουργού.

Σημειώνεται ότι ο Τσαγκλάρ διατηρεί καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, τον Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για το αεροπορικό επεισόδιο ώστε να ξεπερασθεί η κρίση. Ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, δήλωσε στις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα, αφού συναντήθηκε με τον ρώσο ηγέτη, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να του αποσταλεί αυτή η επιστολή.

Έτσι στις 24 Ιουνίου, συνεχίζει η Hurriyet, έπειτα από αίτημα του ουζμπέκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου και ο Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση.