current views are: 9

9 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση14:25

Πυρηνικός προβληματισμός στην Ευρώπη – Η Λευκορωσία κατασκευάζει το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο

Πυρηνικός προβληματισμός στην Ευρώπη λόγω του πυρηνικού εργοστάσιου της Λευκορωσίας   

Δημοσίευση 14:25’

Πυρηνικός προβληματισμός στην Ευρώπη λόγω του πυρηνικού εργοστάσιου της Λευκορωσίας   

Αναταραχή προκάλεσε η είδηση κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου από την Λευκορωσία προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην Ευρώπη και θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την εποχή λειτουργίας του Τσέρνομπιλ.

Μια σειρά ατυχημάτων όμως κατά την κατασκευή του εργοστασίου έχουν προκαλέσει ανησυχία στις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στη Λιθουανία η οποία βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο.

Δυο διαφορετικά ατυχήματα έλαβαν χώρα μέσα στο Ιούλιο, με το ένα μάλιστα να αναγκάζει την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να θέσει την κατασκευή σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Αυτό συνέβη γιατί, σύμφωνα με μαρτυρίες, έπεσε ο πυρηνικός αντιδραστήρας κατά τη μεταφορά του. Η ρωσική εταιρεία κατασκευής διαψεύδει το γεγονός αλλά ο αρμόδιος Λευκορώσος υπουργός αποφάσισε πως θα καθυστερήσει η τοποθέτηση του αντιδραστήρα μέχρι να υπάρχει βεβαιότητα πως είναι ασφαλής.

Ο υπουργός εξωτερικών της Λιθουανίας καταδίκασε τη μυστικοπάθεια των αρχών της Λευκορωσίας. «Είναι απαράδεκτο να μαθαίνουμε για αυτά τα ανησυχητικά γεγονότα από τρίτους και μάλιστα αρκετό καιρό μετά που έχουν συμβεί. Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να γίνονται τα πράγματα. Το τελευταίο περιστατικό είναι πολύ σοβαρό».

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, ελπίζει πως με το πυρηνικό εργοστάσιο θα καταφέρει η χώρα του να φύγει από τη ρώσικη επιρροή, αν και μια ρώσικη εταιρεία κατασκευάζει το εργοστάσιο ενώ η Μόσχα βοηθά στη χρηματοδότηση του έργου. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η πρώτη πτέρυγα θα είναι έτοιμη το 2018, η δεύτερη το 2020 ενώ οι άλλες δυο μέχρι το 2025. Το έργο θα κοστίσει μεταξύ 5 και 22 δισ. ευρώ.

 

 


σχετικα αρθρα