Τη διαφωνία του με την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας εξέφρασε σήμερα το κυβερνών κόμμα ακόμη μιας χώρας – μέλους, και συγκεκριμένα της Δανίας.

«Ξεπεράσθηκε η κόκκινη γραμμή αυτού που θα έπρεπε να είναι το ελάχιστο για μια υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Μίχαελ Όστρουπ Γένσεν.

«Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει όχι μόνο σε μια διακοπή των διαπραγματεύσεων, αλλά στον οριστικό τερματισμό τους και στη διαγραφή της Τουρκίας από τον κατάλογο των υποψήφιων χωρών», τόνισε ο ίδιος ενώ το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters για ένα σχόλιο.

Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε στο αποτυχημένο πραξικόπημα ο Ερντογάν και οι μαζικές εκκαθαρίσεις που έχει εξαπολύσει, ενώ εκβιάζει παράλληλα την ΕΕ για το θέμα της βίζας, έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στους κόλπους της Ένωσης.

Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με τον μεν υπουργό Εξωτερικών, Σεμπαστιάν Κουρτς, να δηλώνει ότι είναι αντίθετος και θα τις μπλοκάρει, και τον καγκελάριο να εκφράζει την πρόθεσή του να θέσει το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Αντιδράσεις ειδικά για το θέμα της θανατικής ποινής που ο Ερντογάν σκέφτεται να επαναφέρει έχει εκφράσει και το Βερολίνο.