Ρωσία και Τουρκία φαίνεται πως «ξεπαγώνουν» τις σχέσεις τους μετά τη σημερινή συνάντηση των δύο προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διεξήχθη στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 14ης Ιουλίου στη γειτονική χώρα. Προς το παρόν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσαν την αναθέρμανση των ενεργειακών και οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως το σχέδιο για τον αγωγό Turkish Stream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία δια μέσου της Μαύρης Θάλασσας θα προχωρήσει κανονικά, έπειτα από τα μπρος – πίσω των τελευταίων μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι o Turkish Stream είχε μείνει στα χαρτιά, λόγω της αναταραχής που πέρασαν οι σχέσεις των δύο χωρών στον απόηχο της κατάρρευσης του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους από τουρκικά F16 στα σύνορα με τη Συρία.

Η κατασκευή του αγωγού είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν το 2016 κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και επρόκειτο να αντικαταστήσει το εγκαταλελειμμένο σχέδιο για τον South Stream που επρόκειτο να περάσει από τη Βουλγαρία.

Οι υπόλοιπες συμφωνίες

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν επίσης να συνεχίσουν την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Πρόκειται για συμφωνία κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων 1200 μεγαβάτ, ο οποίος κοστίζει 20 δισεκατομμύρια έκαστος. Πριν την επιδείνωση των διμερών σχέσεων ο σχεδιασμό προέβλεπε πως ο πρώτος αντιδραστήρας θα ετίθετο σε λειτουργία το 2022.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την πρόθεσή του να αρχίσουν εκ νέου οι πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα έδωσε τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για τους ρώσους τουρίστες

Τέλος η διπλωματική κρίση

Ταυτόχρονα οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν το τέλος επί της ουσίας της κρίσης στις διπλωματικές σχέσεις των χωρών τους. «Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές […], αλλά θα θέλαμε τώρα να τις ξεπεράσουμε γιατί είναι προς όφελος των λαών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσθεσε:

Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας, όχι μόνο για λόγους πραγματισμού, αλλά για το μακροπρόθεσμο συμφέρων των χωρών μας και για την προώθηση των καλών σχέσεων γειτνίασης μεταξύ των Ρώσων και των Τούρκων

Χωρίς αναφορά στο «καυτό» θέμα της Συρίας

Ωστόσο, οι δύο ηγέτες απέφυγαν να κάνουν επί της ουσίας αναφορά στο θέμα της Συρίας. Ο μεν Ερντογάν σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνέχεια των συνομιλιών, ενώ ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι γνωστό πως παλαιότερα οι δύο χώρες είχαν αντίθετες απόψεις. «Αλλά πιστεύω πως το να βρούμε κοινό έδαφος είναι εφικτό, τουλάχιστον γιατί και οι δύο θέλουμε να τελειώσει η κρίση [σ.σ. στη Συρία]. Και αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση για κοινές λύσεις», σημείωσε ο Πούτιν.