Να βάλει τέρμα στη 16χρονη απεργίας πείνας και να συνεχίσει τον αγώνα της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από άλλο πόστο αποφάσισε η ινδή αγωνίστρια Ιρόμ Σαρμίλα, την οποία επονομάζουν «σιδηρά κυρία του Μανιπούρ».

Η 44χρονη αγωνίστρια η οποία βρισκόταν υπό δικαστικό έλεγχο από την αρχή της απεργίας πείνας, την οποία ξεκίνησε το 2000 ζητώντας να τερματιστούν οι ειδικές εξουσίες που έχουν χορηγηθεί στις δυνάμεις ασφαλείας σ' αυτή την περιοχή όπου διεξάγεται μια αυτονομιστική εξέγερση, δήλωσε ότι κατεβαίνει υποψήφια στις τοπικές εκλογές.

Ήταν περιορισμένη σ' ένα δωμάτιο νοσοκομείου της κύριας πόλης του Μανιπούρ, της Ιμπχάλ, με την κατηγορία της απόπειρας αυτοκτονίας –που εξακολουθεί να τιμωρείται από τον νόμο στην Ινδία– και τρεφόταν δια της βίας πολλές φορές την ημέρα μέσω ρινικού σωλήνα.

Μπροστά στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό της από το δικαστήριο της Ιμπχάλ, παραδέχθηκε δακρυσμένη πως η μακροχρόνια απεργία πείνας της δεν είχε αποτέλεσμα και έσπασε τη νηστεία της αφήνοντας να στάξει λίγο μέλι στο στόμα της.

«Νήστεψα επί σχεδόν 16 χρόνια, πιστεύοντας ότι θα μπορούσα να αλλάξω το σύστημα, αλλά τώρα συνειδητοποιώ πως αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», είπε και πρόσθεσε: «Έτσι αποφάσισα να βάλω ένα τέλος στη νηστεία μου, να μπω στην πολιτική και να δώσω μάχη (...) για τη δικαιοσύνη».

Η Σαρμίλα είχε πάψει να τρώει και να πίνει αφού παρακολούθησε τον θάνατο 10 αμάχων σε στάση λεωφορείου κοντά στο σπίτι της.

Η Διεθνής Αμνηστία την είχε χαρακτηρίσει το 2013 "κρατούμενη συνείδησης" ενώ είχε επίσης τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία.