Ιστορική κρίνεται από αρκετούς παρατηρητές η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη. Μία συνάντηση που διεξήχθη στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία της 14ης Ιουλίου και επισφράγισε την στροφή στις σχέσεις των δύο χωρών που αναθερμάνθηκαν έπειτα από έναν περίπου χρόνο, αν και οι δύο ηγέτες απέφυγαν να θίξουν λεπτομερώς το «καυτό» θέμα της Συρίας, στο οποίο οι διαφωνίες φαίνεται να παραμένουν.

Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο ρώσος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε, οι απόψεις της Μόσχας και της Άγκυρας συχνά δεν συμπίπτουν αλλά τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνομιλήσουν και να αναζητήσουν λύσεις. «Νομίζω ότι είναι εφικτό να ευθυγραμμιστούν οι απόψεις μας και οι προσεγγίσεις μας», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Ταυτόχρονα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο πρόεδροι έθεσαν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η πλήρης αποκατάσταση των διμερών σχέσεων που είχε ως γνωστόν παγώσει έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τα τουρκικά μαχητικά τον περασμένο Νοέμβριο στη συροτουρκική μεθόριο. Πρώτο βήμα, όπως επεσήμανε ο Ερντογάν θα είναι η επανέναρξη του έργου Turkish Stream, του αγωγού δηλαδή που θα μεταφέρει φυσικό αέριο προς την Τουρκία δια μέσου της Μαύρης Θάλασσας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας διαβεβαίωσε πως το έργο θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, με τον Πούτιν να συμπληρώνει πως η κατασκευή του τμήματος που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην γειτονική χώρα θα προχωρήσει άμεσα.

Αναφερόμενος στην εμπορική διάσταση των διμερών σχέσεων ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα δύο μέρη αποκαθιστούν τον στόχο ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια κατ' έτος, αλλά και την ταχεία επανέναρξη των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Τουρκία.

Ο Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε ότι αναμένει πως θα είναι «δύσκολη» η προσπάθεια «αναζωογόνησης της οικονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία, καθώς, μετά την πρόσφατη ραγδαία μείωση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η «τάση είναι πολύ αρνητική» και «έχουμε δύσκολο έργο να επιτελέσουμε». «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστεί ένα κάποιο χρονικό διάστημα», προέβλεψε.

Ωστόσο «οι χώρες μας έχουν όλες τις δυνατότητες στη διάθεσή τους για την πλήρη αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας», και η «προτεραιότητα» είναι η συνεργασία αυτή να επανέλθει «στο επίπεδο πριν από την κρίση» στις διμερείς σχέσεις.

«Εκτιμούμε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές», είπε από τη δική του πλευρά ο Ερντογάν.