Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη Euractiv.com o αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Επίτροπος Στέφαν Φούλε προειδοποίησε την ΠΓΔΜ ότι θα μπορούσε να χάσει την ευκαιρία για ένταξη στην ΕΕ αν δεν σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και αν συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες θεωρούνται από την Ελλάδα ως «προκλητικές».
Σύμφωνα με το Euractiv ο Σ. Φούλε απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απόφαση να ανεγερθεί στα Σκόπια άγαλμα πολεμιστή που μοιάζει με τον Μέγα Αλέξανδρο, δήλωσε ότι στις διμερείς σχέσεις, όπως και στην καθημερινή ζωή, ο καθένας θα πρέπει να αποφεύγει κινήσεις, που εκλαμβάνονται από τους γείτονες ως πρόκληση. «Αυτό είναι απλή λογική», σημείωσε ο Επίτροπος.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι, δεν είναι «πραγματικά» ικανοποιημένος από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και αν η τάση αυτή συνεχιστεί και από τη νέα κυβέρνηση, τότε η Επιτροπή θα μπορούσε να επανεξετάσει τη στάση της σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα αλλά ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί, αναφέρει το δημοσίευμα.