Άσυλο στις ΗΠΑ ζήτησε ένας τούρκος στρατιωτικός, που βρίσκεται σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη χώρα, αφού ανακλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον περασμένο μήνα, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση τούρκου αξιωματικού που ζητά άσυλο στις ΗΠΑ μετά τις εκκαθαρίσεις που συνεχίζει στο στρατό η Τουρκία, αφού μερίδα των ενόπλων δυνάμεων προσπάθησε να ανατρέψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι ο Τούρκος αξιωματικός εργάζεται στα γραφεία της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ, στην πολιτεία της Βιρτζίνια. Δεν ανέφεραν το όνομά του ή τον βαθμό του.

Ωστόσο, αξιωματούχος στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δήλωσε στο πρακτορείο ότι ο τούρκος υποναύαρχος Μουσταφά Ουγκουρλού δεν είχε παρουσιαστεί στις Αρχές παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε εντολή στέρησης ελευθερίας σε βάρος του τον περασμένο μήνα.

«Στις 22 Ιουλίου, εκείνη τη μέρα άφησε τα διακριτικά του και την ταυτότητά του στη βάση, και μετά από αυτό κανένας δεν έχει ακούσει κάτι από αυτόν», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος επίσης κράτησε την ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γνώση καμίας αίτησης ασύλου, ενώ είπε ότι και άλλοι δύο αξιωματικοί, αλλά χαμηλόβαθμοι, έχουν ανακληθεί στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει όμως για αυτούς ποινή στερητική της ελευθερίας», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «ένας από αυτούς έχει επιστρέψει, και ο άλλος θα πάει σύντομα».

Τον Απρίλιο, σε ανάρτηση στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ, ο Ουγκουρλού περιγράφηκε ως βοηθός γενικού επιτελείου της Διοίκησης στο Νόρφολκ στους τομείς χειρισμού και ελέγχου, ικανότητας ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

«Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά στη μάχη εναντίον του [Ισλαμικού Κράτους]», είπε η αμερικανίδα πλωτάρχης Κάρεν Άιφερτ, αρνούμενη να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για αίτηση ασύλου.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης είπαν ότι δεν μπορούν να συζητήσουν για μεμονωμένες περιπτώσεις, ούτε να επιβεβαιώσουν αν κάποιος έχει κάνει αίτηση για συγκεκριμένο μεταναστευτικό καθεστώς, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει δήλωση.

Το περιστατικό πάντως ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερη ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, η οποία ήδη απαιτεί από την Ουάσιγκτον την έκδοση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στην πολιτεία της Πενσιλβάνια και ο οποίος, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, είναι υπεύθυνος για το πραξικόπημα.