Έτοιμο να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση είναι το Airlander 10, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο.

Πρόκειται για ένα υβρίδιο αεροπλοίου - αεροπλάνου, που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υπόστεγο της Βρετανίας, στο αεροδρόμιο Κάρντινγκτον. Έχει μήκος 92 μέτρα και, σύμφωνα με το BBC, μόλις χώρεσε να περάσει από την πύλη του υποστέγου, για να ρυμουλκηθεί για 30 λεπτά στον χώρο προορισμού του.

Το Airlander 10 είναι κατά 18 μέτρα πιο μακρύ από τα μεγαλύτερα επιβατηγά αεροσκάφη και είναι υπό ανάπτυξη από την HAV (Hybrid Air Vehicles) εδώ και εννιά χρόνια, αφού η εταιρεία το απέκτησε μετά το «ναυάγιο» των σχεδίων των αμερικανικών ενόπλων για χρήση του ως ιπτάμενης κατασκοπευτικής πλατφόρμας

Το αξίας 25 εκατομμυρίων λιρών αεροσκάφος, που έχει προκαλέσει αίσθηση λόγω του σχήματός του, το οποίο, σε κάποια σημεία, παραπέμπει σε...οπίσθια, έλαβε το όνομα της συζύγου του επιχειρηματία Φίλιπ Γκουΐν

Σύμφωνα με την Telegraph, το σκάφος μπορεί να παραμείνει εν πτήσει για περίπου πέντε ημέρες για επανδρωμένες αποστολές, πιάνοντας ταχύτητες 144 χλμ/ ώρα και φτάνοντας σε ύψος 20.000 ποδών. 

Μπορεί να μεταφέρει φορτίο 10 τόνων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, από μεταφορά φορτίων και επιβατών μέχρι παρακολούθηση, τηλεπικοινωνίες κ.α. 

Είναι «φιλικό» προς το περιβάλλον, καθώς αποτελεί εν μέρει αερόπλοιο (γεμάτο με αδρανές ήλιο). Επίσης, το αεροδυναμικό του σχήμα σημαίνει ότι μπορεί να «παράξει» ανύψωση σαν φτερό αεροσκάφους.

Το πρόγραμμα αρχικά προοριζόταν για χρήση από τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν, ωστόσο ακυρώθηκε λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό για την άμυνα. Το Airlander έχει μεγαλύτερο μήκος από τα Airbus A380 και Boeing 747-8, αλλά και από το Antonov An-225, που είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η ακριβής ημερομηνία της παρθενικής πτήσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.