Για τη συνεχή αύξηση μεταναστών σε περιοχές κοντά στα σύνορα Ιταλίας - Ελβετίας, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία, απαιτώντας από τις ελβετικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις έπειτα από καταγγελίες παιδιών πως εμποδίστηκαν να περάσουν τα σύνορα παρότι προσπαθούσαν να επανενωθούν με συγγενείς ή ακόμη και με τους γονείς τους που ζουν στην ελβετική επικράτεια.

Οι αρχές της Ελβετίας αποδίδουν την αύξηση των μεταναστών στην παραμεθόριο στην μαζική έλευση αφρικανών μεταναστών που επιδιώκουν να φθάσουν σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, όπως η Γερμανία. Οποιαδήποτε αίτηση για τη χορήγηση ασύλου θα εξεταστεί, διαβεβαιώνουν.

Αρκετές εκατοντάδες μετανάστες κοιμούνται στο ύπαιθρο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κόμο, στο έδαφος της Ιταλίας, από τον Ιούλιο, αφότου οι ελβετικές αρχές επέβαλαν πολύ πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

«Ανησυχούμε για τις καταγγελίες τις οποίες έκαναν ανήλικοι, με βάση τις οποίες στάλθηκαν πίσω στην Ιταλία [σ.σ. από τους συνοριοφρουρούς σε σημεία ελέγχου] στα ελβετικά σύνορα κι εμποδίστηκαν να επανενωθούν με μέλη των οικογενειών τους στην Ελβετία», τόνισε το ελβετικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

«Αν ένας ανήλικος έχει μέλη της οικογένειάς του στην Ελβετία, που θα του ή της προσέφεραν φροντίδες, σε τελευταία ανάλυση η Ελβετία είναι υποχρεωμένη να επεξεργαστεί αυτή την αίτηση ασύλου», σημείωσε η ΜΚΟ.