Σκληρή διπλωματική κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στον απόηχο των καταγγελιών της Μόσχας για εισβολή ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επεσήμανε πως η Ουκρανία επιλέγει την τρομοκρατία αντί για την ειρήνη και ότι παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Ο Πούτιν, μιλώντας στη Μόσχα, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Κιέβου «ηλίθιες» και «εγκληματικές» και ως εκ τούτου τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα νόημα διεξαγωγής συζητήσεων για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κίνα.

Επιπλέον ο Πούτιν διεμήνυσε ότι θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για να αλλάξει η συμπεριφορά του Κιέβου.

Για ένα κυνικό πρόσχημα ώστε η Μόσχα να προβεί σε νέες στρατιωτικές απειλές ενάντια στην Ουκρανία έκανε λόγο απαντώντας ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ποροσένκο τόνισε πως η Ρωσία δεν θα επιτύχει να άρει τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της με το να προσπαθεί να δυσφημίσει την Ουκρανία και πρόσθεσε πως αναμένει από την Ρωσία να συμβάλει στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας του Μινσκ.

«Οι ρωσικές κατηγορίες ενάντια στην Ουκρανία για τρομοκρατία στην κατεχόμενη Κριμαία ακούγονται εξωφρενικές και κυνικές όσο οι δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας για την απουσία ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς (περιοχή της Ουκρανίας), πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διαμήνυσε πως ο Πούτιν αναζητεί τρόπους για να κλιμακώσει την ένταση. «Ο Πούτιν επιθυμεί νέο πόλεμο. Η Ρωσία κλιμακώνει, απεγνωσμένα αναζητεί για ένα casus belli ενάντια στην Ουκρανία και δοκιμάζει την αντίδραση της Δύσης», τόνισε σε ανάρτηση του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε πως «απετράπησαν στην Κριμαία τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον βασικών υποδομών» της χερσονήσου.